Προσφατα
.

19.10.20

Υπερθέρμανση του θαλάσσιου βυθού

ΛΟΝΔΙΝΟ:
Στα παγωμένα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, εκεί όπου επικρατεί αιώνιο σκοτάδι και δεν υπάρχει ίχνος ανθρώπινης παρουσίας, η θερμοκρασία των υδάτων ανεβαίνει. Το εύρημα δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει το σύνολο της υδάτινης μάζας των ωκεανών και όχι μόνο τα επιφανειακά ύδατα, τα οποία θερμαίνονται πιο γρήγορα. 
 
Ο ωκεανολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Μάισεν, διάβασε έρευνα που αφορούσε τη μελέτη των ωκεάνιων ρευμάτων και συνειδητοποίησε ότι οι γυάλινες σφαίρες που ποντίζονται σε μεγάλα βάθη για την έρευνα των ρευμάτων δεν καταγράφουν μόνο τις διαφορές πίεσης, αλλά και τη θερμοκρασία των υδάτων. Για τη δική του μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, άντλησε στοιχεία από τέτοιου είδους όργανα που έχουν ποντιστεί εδώ και δέκα χρόνια στον Ατλαντικό στα ανοικτά της Ουρουγουάης. 
 
Σε τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς, σε βάθη από 1.300 ώς 4.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσε ότι μέσα σε δέκα μόλις χρόνια, από το 2009 ώς το 2019, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,02 ώς 0,04 βαθμούς Κελσίου. Η αύξηση φαίνεται μικρή, αν αφορά π.χ. το νερό σε ένα μπρίκι, αλλά αν αφορά το σύνολο της ωκεάνιας μάζας απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. «Αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλος και πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός, τα ποσά θερμότητας για τα οποία μιλάμε είναι πολύ μεγάλα», είπε ο Μάισεν. 
Ο Αμερικανός επιστήμονας ζητάει τώρα από συναδέλφους του που έχουν συλλέξει καταγραφές θερμοκρασίας στο πλαίσιο άλλων ερευνών να τις δημοσιεύσουν, για να φανεί πόσο γενικευμένο είναι το φαινόμενο. 
 
 
THE GUARDIAN

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια