Προσφατα
.

15.10.20

Οι χώρες που απειλούνται με κατάρρευση οικοσυστήματος

Μια νέα έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re προειδοποιεί ότι το ένα πέμπτο των χωρών παγκοσμίως κινδυνεύουν με κατάρρευση των οικοσυστημάτων τους τους λόγω της μείωσης της βιοποικιλότητας. 
 
Αναφέρει δε, ότι περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ (CDP), που ισούται με περίπου 41,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις "υψηλής βιοποικιλότητας λειτουργίες και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος" και προειδοποιεί ότι το 20% των χωρών πλησιάζουν το σημείο μηδέν. 
 
Ο νέος Δείκτης Υπηρεσιών Βιοποικιλότητας και Οικοσυστημάτων της Swiss Re Institute (BES), βασισμένος σε δέκα κρίσιμες υπηρεσίες οικοσυστήματος (ασφάλεια νερού, παροχή ξυλείας, παροχή τροφίμων, ακέραιο περιβάλλον, επικονίαση, γονιμότητα εδάφους, ποιότητα νερού, ρύθμιση της ποιότητας του αέρα και του τοπικού κλίματος, έλεγχος της διάβρωσης και προστασία των ακτών), προσφέρει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επιχειρηματίες μια πιο βελτιωμένη εικόνα των τοπικών οικοσυστημάτων τους που είναι τόσο κρίσιμα για τις οικονομίες τους. 
 
Μεταξύ των οικονομιών της G20, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Ιταλία είχαν τα υψηλότερα μερίδια εύθραυστων οικοσυστημάτων εντός του δείκτη BES. Εν τω μεταξύ, χώρες, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά των οικοσυστημάτων τους σε εύθραυστη κατάσταση. 
Ο Christian Mumenthaler, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: "Αυτό το σημαντικό έργο παρέχει μια βάση βάσει δεδομένων για την κατανόηση των οικονομικών κινδύνων από την επιδείνωση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Με τη σειρά του, μπορούμε να ενημερώσουμε τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποκατάστασης του οικοσυστήματος και συντήρηση του. " 
"Μπορούμε επίσης να υποστηρίξουμε εταιρείες και επενδυτές καθώς αυτοί οχυρώνονται ενάντια σε περιβαλλοντικές καταστροφές. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε επίσης να διασφαλίσουμε την παροχή ισχυρότερων βιώσιμων ασφαλιστικών υπηρεσιών", δήλωσε ο Mumenthaler. 
 
Ένα παράδειγμα που ανέφερε η Swiss Re είναι ότι ορισμένες υπό ανάπτυξη και ανεπτυγμένες χώρες διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα λειψυδρίας, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τους κατασκευαστικούς τομείς, και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η επίδραση ντόμινο της απώλειας βιοποικιλότητας στις οικονομίες είναι καταστροφική εάν δεν γίνει τίποτα. 
 
Η έκθεση ασχολείται με "απλές δράσεις διατήρησης" που θα μπορούσαν να είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του BES. "Για παράδειγμα, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος κατά μήκος των ακτών της Λουιζιάνας θα μπορούσε να μειώσει το αναμενόμενο κόστος πλημμυρών κατά 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 
 
Τα βήματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκτιμώμενες ζημιές από πλημμύρες για 100ετή θύελλα που διαφορετικά θα αυξηθούν κατά 91% σε ολόκληρο τον κόσμο ", αναφέρει η έκθεση. 
Υπογραμμίζει επίσης τον αντίκτυπο της BES στους οικονομικούς τομείς: "Η χρήση του δείκτη BES της Swiss Re Institute ως βάση για τη λήψη αποφάσεων στην αναδοχή και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων θα κάνει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις πιο ανθεκτικές", δήλωσε ο Jeffrey Bohn, Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re. "Αυτός ο δείκτης υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική ανάγκη για σχετικές ασφαλιστικές λύσεις που βασίζονται στη φύση και θα δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό τμήμα για την ασφάλιση, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των πληγέντων περιοχών και κοινοτήτων", δήλωσε ο Bohn. 
 
Ο Alexander Pfaff, καθηγητής δημόσιας πολιτικής, οικονομικών και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στην The Guardian, είπε: "Οι κοινωνίες, από τοπικές έως παγκόσμιες, μπορούν να ζουν πολύ καλύτερα όταν όχι μόνο αναγνωρίζουμε τη σημασία των συνεισφορών από τη φύση - όπως κάνει αυτός ο δείκτης - αλλά και το λαμβάνουμε υπόψη στις ενέργειές μας, ιδιωτικές και δημόσιες." 
Ο Pfaff είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της υποβάθμισης της φύσης ξεκίνησαν πολύ πριν από την κατάρρευση του οικοσυστήματος, προσθέτοντας: "Η ονομασία ενός προβλήματος μπορεί να είναι η μισή λύση, το άλλο μισό αναλαμβάνει δράση." 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια