Προσφατα
.

23.10.20

Οι 100 μικρότερες χώρες στον κόσμο

Τα εθνικά σύνορα μπορεί να είναι απλώς ανθρώπινα κατασκευάσματα, αλλά είναι ισχυρά. Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ και ούτω καθεξής - είναι εύκολο να εστιάσετε στις χώρες με τις μεγαλύτερες χερσαίες εκτάσεις και φαινομενικά ατελείωτα σύνορα. Το τεράστιο μέγεθός τους τους κάνει δύσκολο να αγνοηθούν και οι φυσικοί τους πόροι είναι συχνά τεράστιοι.  Αλλά με το παρακάτω γράφημα από το TitleMax, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δύναμη των μικρών.

Όπως σημειώνει το Therese Wood του Visual Capitalist, από οικονομική δύναμη έως θρησκευτική επιρροή, πολλές από τις μικρότερες χώρες του κόσμου είναι εκπληκτικά ισχυρές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις 100 μικρότερες χώρες του κόσμου και στις σφαίρες επιρροής τους. 
Αν και πολλά από τα εθνικά σύνορα που φαίνονται παραπάνω μπορεί να αμφισβητηθούν, το γραφικό μας δίνει μια σαφή επισκόπηση των μικρότερων εθνών του πλανήτη. 
 
Η δύναμη του μικρού 
Το μικρό μέγεθος δεν σημαίνει λιγότερη ισχύ. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι το αντίθετο. 
Το Βατικανό - η μικρότερη χώρα στη Γη στα 0,19 τετραγωνικά μίλια - φημίζεται για τον ηγέτη και τον κύριο κάτοικο του, τον Πάπα. Ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ποντίφιξ και το παπικό προσωπικό αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του μικροσκοπικού πληθυσμού της χώρας, που είναι 825 άτομα. Οι περισσότεροι από τους 219 Καρδινάλους της Εκκλησίας, τους κορυφαίους αξιωματούχους της, ζουν στις αντίστοιχες επισκοπές τους. 
Με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικούς στον κόσμο, η σφαίρα επιρροής του Βατικανού είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερη από το μικρό της μέγεθος. Αν και τα τείχη του Βατικανού βρίσκονται μέσα στην πόλη της Ρώμης της Ιταλίας, η αιώνια επιρροή της εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους. 
Σχεδόν το 40% των Ρωμαιοκαθολικών ζουν στην Αμερική, ενώ ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος Καθολικός πληθυσμός μπορεί να βρεθεί στην Αφρική - όπου φιλοξενεί περισσότερο από το 17% των Καθολικών του κόσμου. 
 
Αγοραστική δύναμη 
Η δύναμη του Βατικανού βρίσκεται στη θρησκεία, αλλά τη δύναμη δαπανών κατέχει η μικρή χώρα του Μονακό, η δεύτερη μικρότερη χώρα στη Γη. 
Βρίσκεται κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας, το Μονακό περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από τη Γαλλία - αλλά βρίσκεται επίσης λιγότερο από 10 μίλια από τα ιταλικά σύνορα. 
Στα 0,78 τετραγωνικά μίλια, το Μονακό θα μπορούσε να συγκριθεί με το μέγεθος ενός μεγάλου αγροκτήματος στο Midwest των ΗΠΑ. 
Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μονακό έχει ΑΕΠ περίπου 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υπερηφανεύεται για πάνω από 12.000 εκατομμυριούχους που ζουν ανά τετραγωνικό μίλι. 
Μαζί με το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν - και τα δύο περιλαμβάνονται στη λίστα των μικρότερων χωρών - το Μονακό είναι μία από τις μόνες χώρες παγκοσμίως με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από 100.000 δολάρια. 
 
Η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες, που βρίσκονται και οι δύο σε αυτό το γραφικό στις θέσεις 63 και 64, κατέχουν επίσης μεγάλα μερίδια της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένου του μεγέθους τους. Αυτά τα δύο έθνη κατατάσσονται 20η και 17η στον κόσμο στην οικονομική παραγωγή, αντίστοιχα. 
 
Ομοίως, η Σιγκαπούρη είναι η 20η μικρότερη χώρα στον πλανήτη, αλλά κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (65.233 δολάρια) και βρίσκεται στην 34η θέση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ. 
 
Η προοπτική είναι τα πάντα 
Για να καταλάβουμε καλύτερα για το πόσο μικρές είναι οι χώρες αυτές, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές απλές συγκρίσεις μεγέθους: 
Το Μονακό μπορούσε να χωρέσει στο Central Park της Νέας Υόρκης, και να περισσέψει χώρος. 
Το Μπρουνέι έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Ντέλαγουερ 
Η Νικαράγουα, η μεγαλύτερη χώρα στην Κεντρική Αμερική, είναι παρόμοιου μεγέθους με την πολιτεία του Μισισιπή 
Το Ναουρού είναι μικρότερο από το Ρόουντ Άιλαντ 
Η Βόρεια Κορέα είναι περίπου στο μέγεθος της Πενσυλβανίας 
 
Από τον Σεπτέμβριο του 2020, υπάρχουν 195 χώρες στη Γη. Αν και αυτό το γραφικό δείχνει τις μικρότερες χώρες στον κόσμο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια λίστα με τις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου θα περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις ίδιες χώρες σε αυτήν τη λίστα, όπως η Βόρεια Κορέα, η Νικαράγουα και η Ελλάδα. 
 
Με θέα από το διάστημα, δεν υπάρχουν σύνορα στη μικροσκοπική μπλε κουκκίδα μας. Αλλά στο έδαφος, γνωρίζουμε πόση ισχύ κατέχουν τα εθνικά σύνορα. 
Αν και η παγκοσμιοποίηση μπορεί να κάνει τον κόσμο μας να αισθάνεται μικρότερο, τα έθνη επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας, κοινωνικά και οικονομικά. Και, όπως δείχνει αυτό το γράφημα, η ισχύς υπάρχει σε όλα τα μεγέθη.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια