Προσφατα
.

11.9.20

Η μόλυνση από τα μέτρα προστασίας για τον ιό

Με την πανδημία που πλήττει τον κόσμο οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ ξαφνικά ο πλανήτης αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα. 
Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας κάποια στιγμή πετιέται, μεγάλο μέρος καταλήγει στον ωκεανό, ο οποίος επιβαρύνεται με σκουπίδια που δεν ήταν αναμενόμενα.  
 
Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν το Covid-19. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από τις αρχές του έτους. Στην αρχή, πολλοί υπέθεσαν ότι η φύση μπορεί τελικά να πάρει μια ανάσα. Εξάλλου, τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο. 
 
Τα εκατομμύρια των μέσων ατομικής προστασίας έχουν αρχίσει να γίνονται εφιάλτης για τον πλανήτη με καταστροφικό τρόπο. 
Σύμφωνα με το περιοδικό Περιβάλλον, Επιστήμη & Τεχνολογία, περίπου 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου και 65 δισεκατομμύρια γάντια χρησιμοποιούνται σε μηνιαία βάση. Πού πηγαίνουν αυτά όταν πετιούνται; 
 
Είναι σκουπίδια που κανείς δεν περίμενε και έχει ως αποτέλεσμα «εκτεταμένη περιβαλλοντική μόλυνση» στους ωκεανούς, τις παραλίες και τα ποτάμια. Ενώ η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να μην είναι πολύ μακριά στο μέλλον, οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα αποδειχθούν ακόμη πιο καταστροφικές. 
 
Οι φύλακες του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF) προειδοποίησαν σε μια έκθεση, λέγοντας: «Εάν μόνο το ένα τοις εκατό των μασκών πετάχτηκαν λανθασμένα και διασκορπισμένα στη φύση, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα έως και 10 εκατομμύρια μάσκες το μήνα να μολύνουν το περιβάλλον. 
" Ως εκ τούτου, η απίστευτη ποσότητα χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας πρέπει να απορριφθεί σωστά. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που θα προσθέσει η πανδημία. 
 
Η Έμιλυ Στίβενσον, βιολόγος της θάλασσας, είναι γνωστή από πολλούς ως Beach Guardian. Πιστή στις ιδέες της, πήγε πρόσφατα στην παραλία της Κορνουάλης, κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας, για να μαζέψει τα σκουπίδια. 
Αυτό που αποκόμισε ήταν συγκλονιστικό. Είχε μαζί της 171 κομμάτια απορριπτόμενων μέσων ατομικής προστασίας μετά από μόνο μια ώρα χτενίσματος της ακτογραμμής. 
 
Όχι μόνο οι παραλίες είναι πιο βρώμικες, αλλά και η θαλάσσια ζωή μπορεί να επηρεαστεί επίσης πολύ. Η Έμιλι δεν δουλεύει μόνη της. Έχει τον πατέρα της μαζί της, και μαζί, ίδρυσαν το The Beach Guardian Project το 2017. 
Έκτοτε, οργάνωσαν 200 κοινότητες καθαρισμού που περιελάμβαναν φανατικούς 6.000 εθελοντές. 
 
Τους τελευταίους μήνες μετά τον Covid-19, είχε παρατηρήσει ότι η πλειονότητα των απορριμμάτων που έχουν συλλέξει αποτελείται από γάντια και προστατευτικές μάσκες. Ενώ στο παρελθόν, η μόνη της ανησυχία ήταν το πλαστικό. 
 
Η Emily λέει, "Έχουμε ήδη βρει στοιχεία ότι τα μέσα ατομικής προστασίας βυθίζονταιι πραγματικά κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει εντελώς απρόσμενη συγκέντρωση ρύπανσης από αυτά στον πυθμένα της θάλασσας, που μπορεί να παραμείνουν ως αδρανή υλικά για αιώνες."
 
Η Emily ανέφερε επίσης ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο φορά μια μάσκα μίας χρήσης την ημέρα. Αν αυτό συνέβαινε για ένα χρόνο, αυτό θα οδηγούσε σε επιπλέον 57.000 τόνους πλαστικού. Και όπως γνωρίζουν οι συντηρητές, αυτό είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. 
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπλέον 66.000 τόνοι μολυσμένων απορριμμάτων μέσων ατομικής προστασίας, το μέλλον φαίνεται ζοφερό. 
Πριν από το ξέσπασμα του ιού, οι ειδικοί είχαν ήδη προειδοποιήσει τον κόσμο για το πώς το πλαστικό μόλυνε τον ωκεανό καθώς και την παροχή νερού. 
Τελικά, η θαλάσσια ζωή επιδεινώνεται αργά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενο θάνατο. 
Η ρύπανση είναι ένα ατελείωτο πρόβλημα. Το ποσοστό απορριμμάτων απορριμμάτων έχει φτάσει σε τεράστιες αναλογίες. Εκατό εκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται στους ωκεανούς και μεταξύ 80 έως 90 τοις εκατό προέρχεται από χερσαίες πηγές. 
 
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις αναφορές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2016 στο Νταβός της Ελβετίας, τα πλαστικά απόβλητα θα ξεπεράσουν όλα τα ψάρια μέχρι το 2050.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια