Προσφατα
.

3.9.20

Οπλίτης Βόιτεκ

Η απίστευτη ιστορία της αρκούδας που βρέθηκε στο πλευρό των συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. 
Την άνοιξη του 1942 ένας νέος Πολωνικός στρατός σχηματιζόταν στη Μέση Ανατολή, υπό τις οδηγίες των Βρετανών. 
Μία ομάδα Πολωνών βρήκε μία μικρή αρκούδα σε ορεινή περιοχή του Ιράν η οποία βρίσκονταν σε αιχμαλωσία στα χέρια κυνηγών που είχαν σκοτώσει τη μητέρα του. Οι στρατιώτες αντάλλαξαν με χρήματα την ελευθερία του ζώου, το οποίο πήραν υπό την προστασία τους και ανέθρεψαν. 
Αργότερα ο νέος πολωνικός στρατός μεταφέρθηκε στην Ευρώπη για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των συμμάχων στην Ιταλία. 
Εκεί οι στρατιώτες ανακάλυψαν ότι απαγορευόταν από τον κανονισμό να έχουν ζώα για μασκότ. 
Έτσι λοιπόν η αρκούδα κατατάχτηκε οπλίτης στον 22ο λόχο υποστήριξης πυροβολικού του δεύτερου Σώματος Στρατού της Πολωνίας. 
Του δόθηκε το όνομα Βόιτεκ (Wojtek, που στα πολωνικά σημαίνει χαρούμενος πολεμιστής). 
Διακρίθηκε στη μάχη του Μόντε Κασίνο, κατά την οποία βοήθησε ιδιαίτερα στην μεταφορά κουτιών πυρομαχικών, χωρίς να ρίξει ούτε ένα. 
Σε μια περίπτωση μάλιστα ο Βόιτεκ ξετρύπωσε κι έναν κατάσκοπο σ’ ένα στρατόπεδο, ενώ η δύναμή του αποδείχθηκε ανεκτίμητη όταν κουβαλούσε βαριά κασόνια με εφόδια, ενώ οι σφαίρες σφύριζαν γύρω του. 
Όχι μόνον επέζησε στα χαρακώματα και διακρίθηκε, αλλά προήχθη και στο βαθμό του δεκανέα, ενώ αναγορεύθηκε και σε επίσημο έμβλημα της 22ης Μοίρας Πυροβολικού: μια μεγάλη αρκούδα που μεταφέρει μια οβίδα. 
Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα ο Βόιτεκ ακολούθησε τη μονάδα του στη Σκωτία κι αποσύρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου, όπου τον επισκέπτονταν συχνά οι παλιοί συμπολεμιστές του, αλλά και περίεργοι τουρίστες, ορισμένοι από τους οποίους του πετούσαν τσιγάρα, που καταβρόχθιζε. 
Πέθανε γαλήνιος το Δεκέμβριο του 1963 σε ηλικία 22 ετών.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια