Προσφατα
.

26.8.20

Άσχημα νέα για όσους διαθέτουν νεράκι

Προβλήματα λειψυδρίας στη Γερμανία,​ κάποιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. 
 
Το Ουλριχστάιν είναι η υψηλότερη πόλη της Εσσης, 614 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πλούσιο πράσινο περιβάλλον δύσκολα υποδηλώνει ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την παροχή νερού. 
 
Η ειδυλλιακή εικόνα του δήμου στο Φογκελσμπεργκράις χαλάει εδώ και εβδομάδες με γεωτρήσεις και κατασκευές. Εξειδικευμένη εταιρεία που έχει ήδη ανακαλύψει πηγές νερού σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου προσπαθεί να προχωρήσει σε νέες υπόγειες κατασκευές. Το έργο είναι αμφιλεγόμενο. 
 
Οι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι εκεί όπου γίνεται τώρα γεώτρηση δεν υπάρχει νερό! Η εταιρεία γεώτρησης αντιτίθεται. Η κατάσταση ανησυχεί τον δήμαρχο Εντβιν Σνάιντερ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μας συνέβαινε κάτι τέτοιο», λέει. 
 
Ο Σνάιντερ είχε ακούσει για λειψυδρία σε κάποια άλλα μέρη στην οροσειρά Τάουνους, όπως στο Σμίτεν, Βάιλροντ, Κρόνμπεργκ ή Ομπερούρσελ αλλά και στην Κάτω Σαξονία και την ανατολική Γερμανία. 
 
Οι λόγοι για την έλλειψη νερού 
Το πρόβλημα στο Ουλριχστάιν είναι ότι οι έξι πηγές, οι οποίες τροφοδοτούν σχεδόν 3.000 κατοίκους με πόσιμο νερό από το Ομπερβαλντ εδώ και περίπου 100 χρόνια, έχουν βάθος μόλις δύο έως τρία μέτρα και στερεύουν όλο και περισσότερο. Παρέχουν μόνο τέσσερα κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, ωστόσο απαιτείται τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα. 
 
Ο ανεξάρτητος δήμαρχος Εντβιν Σνάιντερ συνοψίζει τα αίτια. Το Ουλριχστάιν βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του Ρήνου-Βέζερ. «Το νερό απλώς φεύγει μακριά και υπάρχουν λιγότεροι βαρείς χειμώνες στην περιοχή μας», λέει. 
 
Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη των υπογείων υδάτων που έχει μειωθεί το καλοκαίρι δεν μπορεί πλέον να ανακάμψει τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, η Φρανκφούρτη απορροφά περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης νερού από το Φόγκελσμπεργκ. Περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 
 
Ταυτόχρονα, πηγάδι στο Ουλριχστάιν, βάθους 120 μέτρων, δεν έχει καθόλου νερό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν οικονομικές επιδοτήσεις για αυτήν τη γεώτρηση, η οποία κοστίζει 150.000 ευρώ. Ούτε από την τοπική ούτε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 
 
Δυσοίωνο το μέλλον αν δεν γίνει κάτι 
«Ακόμα και ως ακομμάτιστος δήμαρχος δεν μου έλειψε ποτέ η πολιτική υποστήριξη», λέει ο Εντβιν Σνάιντερ. Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει περαιτέρω επιλογές, μετατρέπει και εκσυγχρονίζει δύο από τις οκτώ μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. 
 
Για δύο εκατομμύρια ευρώ. Κανάλι μήκους 4,5 χιλιομέτρων προς τη γειτονική πόλη θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον νερό, αλλά η κατασκευή του θα σήμαινε επιπλέον κόστος 650.000 ευρώ. 
 
Υπάρχει δισταγμός για το εάν μπορούν άμεσα να γίνουν τα έργα αλλά ο χρόνος πιέζει. Επιπλέον, οι πολίτες του Ουλριχστάιν καλούνται να εξοικονομήσουν νερό. Δεν υπάρχει νερό για το γκαζόν, ούτε για πράγματα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. 
 
Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω λειψυδρία στη Γερμανία, εξηγεί ο βιολόγος Κάρστεν Ρίνκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας Χέλμχολτς. Οι τεχνικές καινοτομίες και τα μέτρα λιτότητας από τη δεκαετία του 1990 θα μπορούσαν να μειώσουν τουλάχιστον τη μέση κατανάλωση νερού ενός Γερμανού από 147 σε 123 λίτρα την ημέρα. 
 
Διάλογος για τους υδάτινους πόρους 
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (BBK), αναφερόμενο στις τρέχουσες αναλύσεις κινδύνου για το κλίμα, βλέπει «προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού στον πληθυσμό». Οχι σε εθνικό επίπεδο, αλλά για ορισμένες περιοχές στη δυτική και ανατολική Γερμανία. 
 
Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε σκοπεύει να διοργανώσει «διάλογο για τους υδάτινους πόρους» με εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων και των τοπικών κυβερνήσεων την άνοιξη του 2021 για να συζητήσει πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού. 
 
 
Deutche Welle

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια