Προσφατα
.

29.4.20

Πλουσιότεροι με την ανοχή των φτωχών

Γιάννης Λαζάρου 
Τα τελευταία στοιχεία που δίνει το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής (Institute for Policy Studies found), είναι μήνυμα που μπορεί να κρύβει μελλοντικές εξελίξεις για την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Το σημαντικότερο πάντως συμπέρασμα από την τελευταία έκθεση είναι πως ο πλούτος έχει αλλάξει και τρόπους συσσώρευσης. Γεγονός πάντως είναι πως οι πλούσιοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι ενώ οι αναξιοπαθούντες αυξάνουν με δραματικό ρυθμό παγκοσμίως. 

Η νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής αποδεικνύει ότι, ενώ δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορανοϊού, η εξαιρετικά πλούσια ελίτ της Αμερικής έχει δει την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται κατά 282 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 23 ημέρες. 
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 40% αυτό το τρίμηνο. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι μεταξύ 1980 και 2020 οι φορολογικές υποχρεώσεις των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής, μετρούμενες ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκαν κατά 79 τοις εκατό. 
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1100 τοις εκατό, ενώ ο διάμεσος πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε μόλις κατά πέντε τοις εκατό. 
Το 1990, ο συνολικός πλούτος που κατείχε η τάξη δισεκατομμυριούχων της Αμερικής ήταν 240 δισεκατομμύρια δολάρια, σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 2,95 τρισεκατομμύρια δολάρια. 
Έτσι, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής συγκέντρωσαν περισσότερο πλούτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από ό, τι έκαναν συνολικά πριν από το 1980. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, μόνο τρία άτομα ο CEO της Amazon Jeff Bezos, ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates και ο Warren Buffet του Berkshire Hathaway κατέχουν τόσο πλούτο όσο το μισό όλων των νοικοκυριών των ΗΠΑ. 

Στην ίδια έκθεση το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής δίνει την ζοφερή εικόνα μιας σύγχρονης ολιγαρχίας, όπου οι υπερ-πλούσιοι έχουν καταλάβει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ελέγχοντας τους νόμους που ψηφίζονται. Η έκθεση συζητά τι χαρακτηρίζει μια νέα «αμυντική βιομηχανία πλούτου», όπου «δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν εκατομμύρια για να αποφύγουν δισεκατομμύρια σε φόρους», με ομάδες λογιστών, δικηγόρων, εκπροσώπων συμφερόντων και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που τους βοηθούν να αποκρύψουν την τεράστια περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους και ούτω καθεξής, ονομάζοντας όλα αυτά φιλανθρωπικά καταπιστεύματα. 
Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικά κοινωνικά προγράμματα και μείωση του βιοτικού επιπέδου και ακόμη και παρατεταμένη πτώση του προσδόκιμου ζωής - κάτι που σπάνια παρατηρείται στην ιστορία εκτός από μεγάλους πολέμους ή λιμούς. Λίγοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι καλύτερα από ότι ήταν, οι στατιστικές δείχνουν ότι έχουν δίκιο. 

Η αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων ήρθε μέσα σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. 
26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για ανεργία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά. 
Ενώ οι υπερ-πλούσιοι κρύβονται στα αρχοντικά και τα σκάφη τους, οι περίπου 49 έως 62 εκατομμύρια Αμερικανοί που χαρακτηρίζονται ως «βασικοί εργαζόμενοι» πρέπει να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διατηρήσουν τη λειτουργία της κοινωνίας, ακόμη και αν πολλοί από αυτούς δεν κερδίζουν ούτε όσο τα 600 δολάρια εβδομαδιαία αύξηση στα επιδόματα ανεργίας που ορίζει η πράξη CARES. 
Πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλή αμοιβή, όπως οι υπάλληλοι μανάβικων, έχουν ήδη αρρωστήσει και πεθάνουν. Η μητέρα μιας 27χρονης εργαζομένης στο Μέριλαντ που μολύνθηκε από τον COVID-19 και πέθανε έλαβε τον τελευταίο μισθό της κόρης της. Ήταν 20,64 δολάρια. 
Το προσωπικό της Amazon, που απασχολείται άμεσα από την Bezos, διακινδυνεύει επίσης τη ζωή τους για κάποια αμοιβή. Το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων της Amazon στην Αριζόνα, για παράδειγμα, είναι εγγεγραμμένοι σε πρόγραμμα φαγητού με κουπόνια, οι μισθοί τους είναι τόσο χαμηλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν για φαγητό. 
 Η λύση του Bezos στην πείνα των υπαλλήλων του ήταν να δημιουργήσει μια φιλανθρωπική οργάνωση και να ζητάει δημόσιες δωρεές για να βοηθήσει τους απελπισμένους εργαζόμενούς του. 

Το τι θα κάνουν τελικά όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων που θα αρχίσουν να πεινάνε σε χώρες που μέχρι χτες κυνηγούσαν μανιωδώς τον πλούτο, είναι ακόμη άγνωστο. Βέβαια να λάβουμε υπ΄όψιν πως οι υπέρ-πλούσιοι δεν πληρώνουν μόνο για να αποφύγουν φόρους αλλά και στρατούς επίσημους κρατών για την προστασία τους.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια