Προσφατα
.

10.12.18

Το σχέδιο εξόντωσης των γηγενών του Αμαζονίου

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, προερχόμενος από τον πολιτικό χώρο της ακροδεξιάς, στα πλαίσια των καταστροφικών σχεδίων του για τα δάση του Αμαζονίου, έχει βάλει στο στόχαστρο τους γηγενείς πληθυσμούς, δηλώνοντας δημόσια ότι "αυτές οι μειονότητες πρέπει να προσαρμοστούν, αλλιώς απλά θα εξαφανιστούν". 

Ο πρόεδρος είναι παλιός γνώριμος της πολιτικής σκηνής της Βραζιλίας, και οι προσπάθειές του για την εκδίωξη των αυτοχθόνων πληθυσμών έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία. Έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες εξαγγελίες, οι δηλώσεις για αντικατάσταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Γεωργίας και ένα νέο πλάνο "ανάπτυξης" για τον Αμαζόνιο, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες, όπως εξορύξεις, μεταλλευτικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες από μεγάλες εταιρίες διεθνών συμφερόντων. 
Ο Bolsonaro έκανε γνωστό ότι ούτε ένα εκατοστό γης δεν πρόκειται να φιλοξενήσει τους ιθαγενείς, και ότι αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις κατοικίες τους αν θέλουν να ζήσουν. Να σημειωθεί ότι στα δάση του Αμαζονίου ζουν αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο γηγενείες, μεταξύ τους μέχρι και φυλές με μονοψήφιο και διψήφιο πληθυσμό και απειλούνται υπό εξαφάνιση. Ο αριθμός των γηγενών που έχουν δολοφονηθεί από χρυσοθήρες, βιομήχανους, κτηνοτρόφους, γεωργούς, κυνηγούς, τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικός. Η βία και οι δολοφονίες έχουν γίνει πλέον συνήθεια στην πολύπαθη περιοχή των δασών του Αμαζονίου. 

"Χρειαζόμαστε το δάσος ώστε να το εκμεταλλευτούμε και να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε από αυτό", δήλωσε πρόσφατα ο Bolsonaro, ο οποίος έχει την υποστήριξη των τριών δεξιών μπλοκ, της Σφαίρας, του Βόειου και της Βίβλου. Τα τρία αυτά μπλοκ, εκπροσωπούν αντίστοιχα συμφέροντα τα οποία βολεύουν τον νέο πρόεδρο και υποστηρίζουν τις πολιτικές του. 
Το μπλοκ της Σφαίρας περιλαμβάνει τους πρώην στρατιωτικούς, νοσταλγούς της στρατιωτικής δικτατορίας, αυτό του Βόειου τους παραγωγούς κρέατος, οι οποίοι επιθυμούν την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απομάκρυνση των αυτοχθόνων από τις πατρογονικές τους εστίες, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την μπίζνα τους και τέλος, το μπλοκ της Βίβλου αποτελείται από υπερσυντηρητικούς υποστηρικτές του Ευαγγελικού Κοινοβουλευτικού Μετώπου, οι οποίοι μεταξύ άλλων ακραίων θέσεων αμφισβητούν μέχρι και την ισότητα των δύο φύλων. 

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις βιομηχανίας εισβάλλουν στην περιοχή. Ο σκοπός του νέου προέδρου είναι ξεκάθαρος, αφού μπροστά στην κυριαρχία των μονοπωλίων και την εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος, το περιβάλλον και η ζωή των αυτοχθόνων δεν έχουν καμία σημασία. Μπροστά σε αυτή την εξοντωτική πολιτική, απαιτείται αντίσταση και παγκόσμια κατακραυγή. 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια