Προσφατα
.

19.6.18

H «μελωδία» της δυστυχίας

Παιδιά μεταναστών κλαίνε αναζητώντας τους γονείς τους 

«Δεν θέλω να σταματήσουν τον πατέρα μου», ακούγεται να λέει μία παιδική φωνή στα ισπανικά. «Δεν θέλω να τον απελάσουν». Η συνέχεια είναι πιο οδυνηρή. 
Το παιδί ξεσπά σε σπαραξικάρδιες κραυγές γιατί το έχουν χωρίσει από τους γονείς του μετά τη σύλληψή τους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. 

Το εν λόγω ηχητικό καταγράφηκε σε αμερικανικό κέντρο κράτησης, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την μκο ProPublica και εντείνει έτι περαιτέρω τον σάλο που έχει προκληθεί από την πρακτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χωρίζει τα παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους και να τα τοποθετεί σε κρατικές δομές στα σύνορα. 

 Οι αθώες φωνές που ζητούν τη «μαμά» και τον «μπαμπά» συνοδεύονται από λυγμούς. Ένας ενήλικας ακούγεται να συγκρίνει τις κραυγές των παιδιών με «ορχήστρα». «Αυτό που λείπει είναι ο μαέστρος», λέει στα Ισπανικά. 
Είναι συνοριοφύλακας, σύμφωνα με την ProPublica. 

 Τα ηχητικό απόσπασμα, όπως επιβεβαιώνει η ίδια πηγή, καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε κέντρο κράτησης της αμερικανικής υπηρεσίας τελωνειακής και συνοριακής προστασίας. 
Το άτομο που κατέγραψε το ντοκουμέντο το έδωσε στην συνήγορο πολιτικών δικαιωμάτων Jennifer Harbury, η οποία με τη σειρά της το παρείχε στην ΜΚΟ. 

Το CNNi, που το αναδημοσιεύει, δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει την πηγή προέλευσης του ηχητικού, ούτε τα συμβάντα που αυτό καταγράφει. 
Η Harbury επιβεβαίωσε ότι το έδωσε στην ProPublica, αλλά δεν θέλησε να δώσει στο αμερικάνικο δίκτυο περισσότερες πληροφορίες. 

 Το άτομο που έκανε την ηχογράφηση ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά του, φοβούμενος αντίποινα, και εκτίμησε ότι τα παιδιά που κλαίνε είναι μεταξύ 4 και 10 ετών. «Ήταν στο κέντρο κράτησης για λιγότερες από 24 ώρες, έτσι η απόγνωση τους για τον χωρισμό τους από τους γονείς τους είναι ακόμη νωπή», ανέφερε η ProPublica. 
«Προξενικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να τους παρηγορήσουν με σνακ και παιχνίδια. Αλλά τα παιδιά ήταν απαρηγόρητα». 

 Τα παιδιά κλαίνε και χάνουν τα λόγια τους, ένας ενήλικας προσπαθεί να τα ηρεμήσει λέγοντάς τους να σταματήσουν. Ένα κοριτσάκι ζητά από κάποιον να τηλεφωνήσει στην θεία της. Ξέρει τον αριθμό του τηλεφώνου της απ’ έξω. 
Όπως λέει, η μητέρα της της είχε υποσχεθεί ότι η θεία της θα ερχόταν να την πάρει. 

Η ΜΚΟ κατάφερε να εντοπίσει την θεία της μικρής, που όμως δεν μπορεί να την βοηθήσει γιατί τόσο η ίδια όσο και η 9χρονη κόρη της έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ. Όπως αποκάλυψε, η ανηψιά της είναι σε ένα άσυλο και οι Αρχές την έχουν προειδοποιήσει πως η μητέρα της μπορεί να απελαθεί χωρίς εκείνη. 

 «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου», είπε η γυναίκα στην ProPublica. «Κλαίει και με παρακαλεί να πάω να την πάρω. Μου λέει ‘’υπόσχομαι ότι θα φέρομαι καλά, αλλά σε παρακαλώ βγάλε με από εδώ. Είμαι μόνη’’». 

 Το ηχητικό έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Δημοσιογράφοι μάλιστα το άκουγαν την ώρα που περίμεναν την επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο. 

 Ερωτώμενη κατά την συνέντευξη Τύπου η Kirstjen Nielsen από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αρκέστηκε στο να αναφερθεί στις παροχές που υπάρχουν στα κέντρα κράτησης. 
 «Θα ήθελα να σας παραπέμψω στην φροντίδα που παρέχεται όχι μόνο από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών», είπε. 



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια