Προσφατα
.

22.6.18

Μαρτύριο δίχως τέλος για χιλιάδες αμάχους

Η ανθρωπιστική κρίση στην είναι τρομακτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του λιμού. 22,2 εκατομμύρια -δηλαδή, το 75% του πληθυσμού- επιβιώνουν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ο υποσιτισμός απειλεί περίπου 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η, δε, χολέρα, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από δύο χιλιάδες ανθρώπους. Στα τρία χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στην Υεμένη, την πιο φτωχή αραβική χώρα, περίπου 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια λιμοκτονούν. 

Παρότι η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, είναι σχεδόν αόρατη, καθώς ελάχιστες φορές χωρά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. 
Τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται στην Υεμένη η αποφασιστικότερη -κατά πολλούς- μάχη αυτού του πολέμου, για τον έλεγχο ενός λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Του λιμανιού της Χοντέιντα. 
Ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, το διεκδικούν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Από την ανθρωπιστική βοήθεια και μόνο που μπαίνει από εκεί εξαρτώνται εκατομμύρια Υεμενίτες. 

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό που ήδη υποφέρει από το λιμό και απειλείται από τη χολέρα, αν η πολιορκία -όπως δείχνουν τα πράγματα- κρατήσει πολύ. 

Μπορεί -υποστηρίζουν- να στοιχίσει τη ζωή ακόμη και σε 250.000 ανθρώπους. «Τα βομβαρδιστικά δεν σταματούν λεπτό να πετούν πάνω από τη Χοντέιντα, μέρα και νύχτα», λέει ο τοπικός δημοσιογράφος, Μανάλ Καέντ, στο Αλ Τζαζίρα, ενώ ο ανταποκριτής του CNN στο Άμπου Ντάμπι, Σαμ Κάιλι, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: 
«Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται για τις προμήθειές τους από το λιμάνι Χοντέιντα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές μας, αυτή η εκστρατεία θα διαρκέσει. Ουδεμία εγγύηση υπάρχει ότι θα είναι επιτυχής. 
Οι πηγές μας στη Χοντέιντα λένε ότι οι Χούτι περιχαρακώνονται, αναπτύσσουν τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού γύρω από την πόλη ακόμη και σκοπευτές στις στέγες. 
Συνεπώς, στήνεται ένα σκηνικό για μια μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση. Όσο αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο καμπής, αν επικρατήσει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, άλλο τόσο μπορεί να σηματοδοτήσει μια παρατεταμένη σύγκρουση και μια ανθρωπιστική καταστροφή». 

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο της Υεμένης είναι οι φιλο-ιρανοί αντάρτες Χούτι από τη μια και από την άλλη οι, υποστηριζόμενες από συνασπισμό σουνιτικών κρατών υπό τη Σαουδική Αραβία, κυβερνητικές δυνάμεις. 
Πρακτικά, δηλαδή, η Τεχεράνη και το Ριάντ -το οποίο, μάλιστα, δεν θεωρεί απλά ζωτικό του χώρο την Υεμένη αλλά, κατά κάποιο τρόπο, κομμάτι από τη γη του· μόνο στις τάξεις του σαουδαραβικού στρατού, η σκούφια, ίσως, και του μισού του πληθυσμού κρατά από τις υεμενίτικες φυλές. Υεμενίτικης καταγωγής ήταν και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια