Προσφατα
.

6.9.17

Ο Έντισον και η Μικρή Αίγυπτος

Μαρία Τσολακίδη
Μετά από την προβολή της ταινίας Latcho Drom (Καλό δρόμο) στην Αίγυπτο, «πυροδοτήθηκαν» οι συζητήσεις και οι ενστάσεις γύρω από την προέλευση του χορού της κοιλιάς. 
Όσο κι αν αμφισβητείται η προέλευση, όλα  συναινούν ή σχεδόν συναινούν  ότι η πρώτη μορφή του χορού καθώς και η διάδοσή του έγινε από τους τσιγγάνους. 
Φεύγοντας από τη βόρεια Ινδία, αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν τον μουσικό τους πολιτισμό όπου κι αν βρέθηκαν, αναμιγνύοντάς τον με τοπικά στυλ, βάζοντας τα θεμέλια για πολλές μορφές χορού όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, ιδιαίτερη είναι η επιρροή τους στο φλαμένκο και τον χορό της κοιλιάς. 
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρώτη κινηματογράφηση του χορού της κοιλιάς στην ιστορία. Αυτή είναι η πρώτη ταινία του Thomas Edison, και δείχνει τους «πιο σκανδαλώδεις γοφούς του δέκατου ένατου αιώνα». 
Για τον λόγο αυτό λογόκριναν το φίλμ προσθέτοντας ένα banner φοβούμενοι πως οι ιδιοκτήτες των στούντιο  Kinetoscope δεν θα δεχτούν να κάνουν την διανομή, λόγω των ηθικών αναστολών της εποχής. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη ταινία που λογοκρίνεται στην ιστορία. 
Στην ταινία καταγράφεται ο χορός της κοιλιάς ακατέργαστος, χωρίς τις μετέπειτα «δυτικίζουσες» επιρροές. 
Παρακολουθείστε το φίλμ και τον τρόπο λογοκρισίας από το 0.32 και μετά. 

Χορός «Couchee-Couchee» της Fátima, γνωστός και ως χορός «dança do músculo». 
Thomas A. Edison / Black Maria Studio 
1896 (Kinetographic Theater) 
Σκηνοθεσία: James H. White 
Κάμερα: William Heise 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια