Προσφατα
.

10.9.17

Καταστρέφουν τη Λίμνη της Στυμφαλίας

Με παράνομη απόφαση του γενικού διευθυντή Δασών και της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΝ
Όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος (με εξαίρεση τον γενικό διευθυντή Δασών, παράγοντες της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας και την γενική γραμματέα του υπουργείου) και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πασχίζουν, υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα, να διατηρηθεί η ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας, που είναι ένας σημαντικός βιότοπος, καταφύγιο άγριας ζωής, στον οποίο, ακόμα και σύμφωνα με το άρθρο 59 του δασοκτόνου νόμου 4315/2014 των Σαμαροβενιζέλων απαγορεύονται «η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με δασική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή φυτοφρακτών». 

Η διάταξη αυτή απαγορεύει το μαζικό και συνεχές κόψιμο καλαμιώνων (τα καλάμια προορίζονται για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ). Αρχικά, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος μόνον αυτοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος ήταν στο πλευρό του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Π. Καλλίρη, που μάτωσε για δεκαετίες για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η Λίμνη της Στυμφαλίας, να αναπτυχθεί ως βιότοπος και να κηρυχτεί ΚΑΖ (Καταφύγιο Αγριας Ζωής). 
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ταλαντεύτηκαν για καιρό και έγερναν υπέρ της μετατροπής της Λίμνης σε αγρότοπο για την παραγωγή βιομάζας. Τελικά, υπερασπίστηκαν και αυτοί τις θέσεις του Π. Καλλίρη και απέρριπταν συνεχώς τις «αναπτυξιακές» προτάσεις της Τράπεζας Πειραιώς. 

Τις προτάσεις έφερναν στον γενικό διευθυντή Δασών Κ. Δημόπουλο και στη γενική γραμματέα Χ. Μπαριτάκη δύο στελέχη της Τράπεζας (Δημόπουλος και Παππάς) και αυτοί τις υιοθετούσαν, στηριζόμενοι στις εισηγήσεις της αναρμόδιας για τις επεμβάσεις σε ΚΑΖ Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας. 

Μέχρι τώρα, η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Κορίνθου είχε δεχτεί να γίνουν δύο επεμβάσεις για την κοπή καλαμιώνων στη Λίμνη, την πρώτη φορά σε 12 και τη δεύτερη σε 70 στρέμματα. Σύσσωμοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπογράμμισαν στον γενικό διευθυντή Δασών Κ. Δημόπουλο, προϊστάμενο της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν και άλλες επεμβάσεις στη Λίμνη, γιατί θα είναι καταστροφικές. 
Την τελευταία φορά (4 Απρίλη του 2017), που ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, Ε. Παππάς, ζήτησε να κοπούν 200 στρέμματα καλαμιώνων το 2017, 400 στρέμματα το χειμώνα 2017-2018 και άγνωστος αριθμός στρεμμάτων το 2018, όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες υιοθέτησαν την απορριπτική πρόταση του Π. Καλλίρη. 

Όμως, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς δεν το έβαλαν κάτω, γιατί είχαν τη στήριξη του Κ. Δημόπουλου. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε πει σε μια σύσκεψη ο Κ. Δημόπουλος, απευθυνόμενος στον συνεπίθετό του της Πειραιώς: φέρτε μου μια πρόταση για διεξαγωγή έρευνας και εμείς θα τη δούμε! Η εκμετάλλευση των καλαμιώνων της Στυμφαλίας για παραγωγή βιομάζας (καθαρή μπίζνα) βαφτίζεται… ερευνητικό πρόγραμμα. 

Ο εκπρόσωπος της Πειραιώς Ε. Παππάς δεν κατέθεσε καινούργια πρόταση στον γενικό διευθυντή Δασών, ο οποίος με τη σειρά του δε ζήτησε νέα πρόταση από τον εκπρόσωπο της τράπεζας. Απλά, στηρίχτηκε στην τελευταία πρόταση του Ε. Παππά, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω (200 στρέμματα καλαμιώνων το 2017, 400 στρέμματα το χειμώνα 2017-2018 και άγνωστος αριθμός στρεμμάτων το 2018). Κυριολεκτικά για ξεκάρφωμα, μείωσε την έκταση των καλαμιώνων που θα κοπούν στα 150 στρέμματα, για να καλύψει αυτή την καραμπινάτη παρανομία. Το ότι ο Κ. Δημόπουλος στηρίχτηκε στην πρόταση Παππά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συμπεριέλαβε αυτή την πρόταση στο σκεπτικό της απόφασής του (10ο έγγραφο στα «έχοντας υπόψη»). 

Ο Κ. Δημόπουλος ενέκρινε παράνομα το κόψιμο 150 στρεμμάτων καλαμιώνων στη Στυμφαλία, παρακάμπτοντας την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, που είναι η μόνη αρμόδια Διεύθυνση για να εγκρίνει την άδεια έρευνας σε ΚΑΖ. Ο ίδιος ο Κ. Δημόπουλος είχε εκδώσει στις 7 Ιούλη του 2015 εγκύκλιο διαταγή (αριθμός πρωτοκόλλου 127557/2178), στην οποία υπογράμμιζε, για μια ακόμα φορά, ότι η αίτηση για χορήγηση άδειας έρευνας σε ΚΑΖ υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος. 

Όταν όμως πρέπει να «εξυπηρετηθούν» οι βάνδαλοι καπιταλιστές, η νομιμότητα πάει περίπατο και ο γενικός διευθυντής δε διστάζει να πετάξει στα σκουπίδια ακόμα και τη δική του εγκύκλιο! Ο Κ. Δημόπουλος, παρανομώντας απροκάλυπτα, πήρε την υπόθεση στα χέρια του και έστειλε την πρότασή του στη γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χ. Μπαριτάκη, η οποία ενέκρινε την παράνομη πρόταση του γενικού διευθυντή. 

Εννοείται πως οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς δε θα περιοριστούν σ’ αυτή την παράνομη έγκριση. Τώρα που άνοιξε ο δρόμος της παράκαμψης των αρμόδιων υπηρεσιών, θα ζητήσουν νέα απόφαση από τον πρόθυμο γενικό διευθυντή Δασών και την προθυμότατη γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ για κόψιμο κι άλλης έκτασης καλαμιώνων στη Λίμνη. Γιατί στόχος τους δεν είναι η έρευνα, όπως με αφάνταστη προστυχιά γράφεται στα έγγραφα, αλλά η μετατροπή της Λίμνης της Στυμφαλίας από βιότοπο και Καταφύγιο Αγριας Ζωής σε αγρότοπο παραγωγής βιομάζας. 

Επειδή η Λίμνη δεν είναι χωράφι του πατέρα όλων αυτών των ολετήρων, επειδή δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να παρανομούν ανενόχλητοι, ρωτάμε: θα παρέμβει αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της Λίμνης της Στυμφαλίας ή πρέπει να παρέμβουμε εμείς και με μηνυτήρια αναφορά; 



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια