Προσφατα
.

20.8.17

Υπόθεση «Οτσαλάν» και στην Ισπανία;

Ο Dogan Akhanli, συνελήφθη στην Ισπανία
Ο Dogan Akhanli είναι ένας Τούρκος συγγραφέας ο οποίος έχει και την Γερμανική υπηκοότητα, το όνομά του ακούστηκε πολύ τελευταία, από την έντονη κριτική που ασκεί στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Dogan Akhanli, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών στην Γρανάδα. Ο Γερμανός βουλευτής των πρασίνων Volker Beck δήλωσε ότι η κίνηση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, και  ζήτησε να μην εκδοθεί ο κ. Akhanli στην Τουρκία. 

Δεν είναι σαφές για ποιους λόγους εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης. Η κίνηση, δήλωσε ο κ. Beck, έδειξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι έτοιμος να «επεκτείνει την εξουσία του πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας του» για να «εκφοβίσει και να καταδιώξει, τους επικριτές του, σε όλο τον κόσμο». 

Από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία - συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων. 
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της αντιπολίτευσης έχουν κλείσει. 

Ο κ. Akhanli, 60 ετών, έχει γράψει για την δολοφονία του Τούρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink το 2007 και για τη γενοκτονία Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915, η οποία αναγνωρίστηκε και από το γερμανικό κοινοβούλιο ως γενοκτονία πέρυσι. 

Ο δικηγόρος του, Ilias Uyar, δήλωσε στο Der Spiegel ότι «είναι απίστευτο πως η Τουρκία τώρα απλά κυνηγάει τα "μυαλά" που ασκούν κριτική στο εξωτερικό». 

Τον Φεβρουάριο ο Deniz Yucel, Τουρκογερμανός δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα Die Welt , συνελήφθη στην Τουρκία με την δικαιολογία πως «δημιουργούσε» τρομοκρατική προπαγάνδα. Παραμένει ακόμη υπό κράτηση. 

Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις εντάθηκαν πάλι την Παρασκευή, όταν η Γερμανία κατηγόρησε τον  Ερντογάν για επέμβαση στα εσωτερικά της, αφού παρότρυνε τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν για τα κυριότερα κόμματα της χώρας. 
Οι ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είχε αρχίσει τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Γερμανούς αξιωματούχους πως συμπεριφέρονται σαν Ναζί. 
Παρά τις εντάσεις αυτές, οι δύο χώρες παραμένουν σημαντικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια