Προσφατα
.

21.8.17

Δολοφόνησαν τον «προστάτη» των ελεφάντων

Δεν υπέκυψε στις απειλές των εμπόρων ελεφαντοστού και το πλήρωσε
Ο Wayne Lotter, 51 ετών, πυροβολήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην περιοχή Masaki της πόλης Dar es Salaam. Ο «προστάτης» της άγριας φύσης οδηγούσε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο του όταν το αυτοκίνητό  του σταμάτησε από ένα άλλο όχημα. Δυο άνδρες κατέβηκαν, ο ένας άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου, και ο άλλος τον πυροβόλησε.


Ο Lotter ήταν διευθυντής και συνιδρυτής του ιδρύματος PAMS, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρέχει υποστήριξη για την προστασία της άγριας ζωής, και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας σε κοινότητες και κυβερνήσεις στην Αφρική. 
Από την ίδρυση της οργάνωσης στην Τανζανία το 2009, οι απειλές για τη δουλειά του, ήταν σοβαρές. Η αστυνομία στην Τανζανία έχει ξεκινήσει έρευνα για το θάνατό του. 

Το Ίδρυμα PAMS χρηματοδότησε και υποστήριξε την Εθνική Διακρατική Μονάδα Ερευνών της Τανζανίας (NTSCIU), η οποία συνέβαλε στις συλλήψεις μεγάλων διακινητών ελεφαντόδοντου, συμπεριλαμβανομένης και της Yang Feng Glan, της λεγόμενης «Βασίλισσας του Ελεφαντοστού» και πολλών άλλων πασίγνωστων λαθροκυνηγών ελεφάντων.

Από το 2012, η ​​NTSCIU συνέλαβε περισσότερους από 2.000 λαθροκυνηγούς και εμπόρους ελεφαντόδοντου και έχει ποσοστό καταδίκης 80%. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Lotter δήλωσε ότι πίστευε ότι το έργο του είχε συμβάλει στη μείωση των ποσοστών λαθροθηρίας στην Τανζανία τουλάχιστον κατά 50%.

Τα τελευταία στοιχεία της απογραφής των ελεφάντων υποδηλώνουν ότι οι πληθυσμοί των ελεφάντων μειώθηκαν κατά 30% στην Αφρική μεταξύ 2007 και 2014. Η Τανζανία παρουσίασε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις, όπου η απογραφή κατέδειξε μείωση κατά 60% του πληθυσμού.
 
Ο Lotter ήταν πασίγνωστος στη διεθνή κοινότητα προστασίας, έχοντας υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών ομάδων προστασίας και ήταν αντιπρόεδρος της International Ranger Federation. Τα νέα του θανάτου του βύθισαν την κοινότητα σε πένθος. 
«Ο Wayne ήταν ένας από τους κορυφαίους και πιο αφοσιωμένους λάτρεις της Αφρικής. Είχε εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες στη διαχείριση και προστασία των άγριων ζώων και μπορεί να αναγνωριστεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον τερματισμό της αδίστακτης σφαγής των ελεφάντων της Τανζανίας», δήλωσε ο Azzedine Downes, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ταμείου για την προστασία των Ζώων (IFAW). 

Ο Wayne αφήνει πίσω τη σύζυγό του Inge, και τις κόρες του, Cara Jayne και Tamsin.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια