Προσφατα
.

8.8.17

Μια προαναγγελθείσα γενοκτονία

Δεν τους έφταναν τα βάσανα, πλάκωσε και ο ΟΗΕ με τα άλλα καλά παιδιά
Μερικά προειδοποιητικά σημάδια για την γενοκτονία που επέρχεται στην Κεντρική Αφρική από την βία η οποία εντείνεται, είναι ορατά. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, απαιτώντας περισσότερο στρατό και αστυνομία για την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην εν λόγω χώρα. 
Περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φέτος στη χώρα, και πάνω από μισό εκατομμύριο είναι ο αριθμός που εκτοπίστηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Stephen O'Brien. 
«Τα προειδοποιητικά σημάδια της γενοκτονίας είναι ορατά», είπε ο αξιωματούχος σε αναφορά σε μια συνάντηση στον ΟΗΕ μετά τα πρόσφατα ταξίδια που πραγματοποίησε στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 
«Πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, χωρίς να μειωθεί καθόλου η προσπάθεια του ΟΗΕ και προσευχόμαστε να μην είναι υποχρεωμένοι αυτοί οι άνθρωποι να να ζουν μέσα στην απογοήτευση» 
Σύμφωνα με τον Stephen O'Brien, ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών και των αστυνομικών, στην ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Κεντρική Αφρική, έτσι ώστε να είναι υπό την προστασία τους για την ασφάλεια των αμάχων. 
Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι ήταν φρικτό όταν επισκέφτηκαν μια καθολική εκκλησία στην Bangassou (νότια), όπου 2.000 Μουσουλμάνοι κατέφυγαν εκεί πριν από τρεις μήνες και εξακολουθούν να πολιορκούνται από χριστιανούς μαχητές που απειλούν να τους σκοτώσουν. 
«Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά υψηλός και πρέπει να επικεντρωθούμε στο το θέμα αυτό, για να αποφασίσουμε τι θα γίνει», είπε. 
Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο Γάλλος Jean-Pierre Lacroix, είχε πει ότι σχεδιάζει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει πιο πολλούς αστυνομικούς και στρατεύματα. 

Μια ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών  
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναπτύξει πάνω από 12.500 στρατιώτες και αστυνομία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία των των 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, για να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και να στηρίξουν την κυβέρνηση του προέδρου Faustin Archange Touadera, που εξελέγη πέρυσι. Αλλά η χώρα αγωνίζεται να ανακάμψει από την σύγκρουση μεταξύ ένοπλων ομάδων που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τη μουσουλμανική μειονότητα απέναντι στη χριστιανική. 
Εννέα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης έχασαν τη ζωή τους από τον Μάιο στην περιοχή Bangassou στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο μισός πληθυσμός χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, είπε επίσης ο Stephen O'Brien. 
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. 
«Μια υποτροπή σε μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων είναι επικείμενη,» είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. 
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο το 24% των 497.000.000 δολαρίων μετά από πρόσκληση υποβολής για ανθρωπιστική βοήθεια φέτος για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια