Προσφατα
.

11.8.17

Οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να μαγνητοσκοπούν τους πολιτικούς και την αστυνομία δημόσια

Αντίθετα με τις αποφάσεις άλλων έξι ομοσπονδιακών δικαστηρίων
Το Εφετείο της 8ης περιφέρειας εξαφάνισε τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, υποστηρίζοντας μια απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν υλικό μαγνητοσκόπησης δημόσιων υπαλλήλων, πολιτικών, αστυνομικών, και άλλων. 

Αποδεχόμενη την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, η 8η περιφέρεια, τερμάτισε οριστικά τις επιθέσεις του εθελοντή ακτιβιστή Matthew Akins στην αστυνομία της Columbia, Missouri, την οποία κατηγορεί για την παράνομη σύλληψή του σε πολλές περιπτώσεις, παρόλο που σχεδόν όλες οι κατηγορίες αργότερα εκμηδενίζονταν,  καθώς από τα κινηματογραφημένα πλάνα αποδεικνυόταν η αθωότητά του. Ο Akins λέει ότι το πλήθος των συλλήψεων και της παρενόχλησής του για την «επιβολή του νόμου» είναι  αντίποινα για τη δράση του ακτιβιστικού του έργου. 

Ως δημοσιογράφος και ιδρυτής των Πολιτών για την Δικαιοσύνη το 2011 (ομάδα που δεσμεύτηκε να παρακολουθεί την αστυνομία για λόγους ασυδοσίας), ο Akins συχνά κατέγραφε τις αλληλεπιδράσεις των αστυνομικών με το ευρύ κοινό. 
Σκοπός ήταν η εξάλειψη της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των αστυνομικών από τα δικαστήρια, όσο κι αν κακομεταχειρίζονταν τους ανθρώπους. 

Ο δικαστής Nanette Laughrey εξέδωσε μια εντυπωσιακή απόφαση:  οι αστυνομικοί του Columbia, στο Missouri πράγματι έχουν κάθε δικαίωμα  να συλλαμβάνουν τον Akins κάθε φορά - και πάλι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις των έξι δικαστηρίων της περιφέρειας - διότι «δεν έχει συνταγματικό δικαίωμα να βιντεοσκοπεί οποιαδήποτε δημόσια διαδικασία επιθυμεί ». 

Ο δικηγόρος του Akins, Stephen Wyse, άσκησε ήδη έφεση την περασμένη Τετάρτη για να επανεξεταστεί η υπόθεση. Αρχικά καταφέρθηκε εναντίον του εισαγγελέα της κομητείας, Dan Knight, δύο πρώην βοηθών εισαγγελέων της Κομητείας και αρκετών μελών του αστυνομικού τμήματος της Columbia.

Ο Wyse αμφισβήτησε την απόφαση του Laughrey να παραμείνει στην υπόθεση, παρά το αίτημά του να απομακρυνθεί. Η σύζυγος του Laughrey, Chris Kelly, ήταν επικεφαλής μιας επιχειρηματικής ομάδας για τις υποδομές της πόλης, η οποία θα μπορούσε να έχει επέμβει στις αποφάσεις σε υποθέσεις κατά της πόλης, ισχυρίστηκε ο Wyse. 
Ενώ ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί την απομάκρυνση ενός δικαστή, το εφετείο δεν έκανε τίποτα στην υπόθεση Akins. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια