Προσφατα
.

23.8.17

«Αθώοι» οι παιδοβιαστές παπάδες και κυβερνητικοί

Εκκλησία, και κυβέρνηση υποστηρίζουν τους βιαστές ανηλίκων, επειδή τα παιδιά... συναινούν
Η Καθολική Εκκλησία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει ένα νέο επιχείρημα για να αποφύγουν την αποζημίωση στα θύματα παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης: ισχυρίζονται ότι τα παιδιά είχαν συναινέσει. 

Όπως σημειώνει η Telegraph το Σαββατοκύριακο: "Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μερικά από τα θύματα δήλωσαν στην Sunday Telegraph ότι η δικαιολογία χρησιμοποιείται συχνότερα από ιδιωτικές σχολές, θρησκευτικές ομάδες και τοπικές αρχές όταν προσπαθούν να αποφύγουν αξιώσεις αποζημίωσης". 

Παρόλο που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα οι προσπάθειες αποφυγής αποζημιώσεων από τους κατηγορούμενους, η Telegraph εξέτασε έγγραφα από δύο δικαστικές υποθέσεις, στις οποίες οι δικηγόροι υπεράσπισης χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της "συγκατάθεσης". 
«Ένας από τους ενάγοντες πληροφορήθηκε από τους δικηγόρους της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Southwark ότι η κακοποίησή του του, η οποία περιελάμβανε βιασμό και ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών, "συνέβη πραγματικά, αλλά στο πλαίσιο συναινετικής σχέσης"
». Αναφέρει η Telegraph. 
«Ήμουν κάτω από τη νόμιμη ηλικία της συναίνεσης ούτως ή άλλως και υπάρχει ένα τεράστιο προσβλητικό στοιχείο σε μια τέτοια κατάσταση. Ήταν εντελώς ανήθικη και με έκανε να αισθάνομαι σκουπίδι», είπε ο παθών. 

Σύμφωνα με την Siobhán Crawford, δικηγόρο της Bolt Burdon Kemp που εδρεύει στο Λονδίνο, η στρατηγική χρησιμοποιείται συνήθως όταν ένα παιδί είναι κοντά στα δεκαέξι κατά τη διάρκεια της κακοποίησης. Δεκαέξι είναι η ηλικία της συγκατάθεσης, αν και η Telegraph σημειώνει ότι «αν είναι ενήλικες σε θέση εξουσίας, είναι παράνομο να κάνουν σεξ με ένα παιδί που έχουν υπό την προστασία τους, ακόμα κι αν το παιδί είναι 16 ή 17». 

Ωστόσο, σε μια άλλη περίπτωση, το συμβούλιο της κομητείας Cambridgeshire, που είναι κρατικός φορέας, διέψευσε έναν φοιτητή του οποίου η κακοποίηση άρχισε όταν ήταν κάτω από 16, δηλώνοντας: «Για δικό του όφελος, ο ενάγων ζήτησε οικειοθελώς επαφή με τον δάσκαλο, και αυτός και θεώρησε ότι ήταν σε σχέση μαζί του. Αυτό είναι σωστό, αφού ήταν στην  ηλικία των 16 ετών, αφού ο ενάγων συγκατατέθηκε σε σεξουαλικές πράξεις με τον δάσκαλο, οι πράξεις αυτές έπαψαν να είναι βιασμός.» 
Τα θύματα αυτών των δύο υποθέσεων τελικά αποζημιώθηκαν. 

Παρά τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας και της κυβέρνησης ότι οι υποθέσεις λύθηκαν συναινετικά , η Anne Longfield, Επίτροπος Παιδιών στην Αγγλία, διαφωνεί. «Κανένα παιδί ποτέ δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για κακοποίηση και η αυξανόμενη χρήση αυτής της γραμμής υπεράσπισης αν και εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνια, είναι ανησυχητική».

Ενώ αυτή η γραμμή υπεράσπισης φαινόταν σπάνια, αρχίζει όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιείται.
Η Crawford είπε στην Telegraph ότι η εταιρεία της είχε ασχοληθεί με δέκα υποθέσεις και ότι «υπήρξε αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι αρχές κατάλαβαν ότι ήταν μια καλή επιλογή». 

Η Barnardo, μια από τις οργανώσεις που στηρίζει τα παιδιά που διαμαρτύρονται για αυτή τη νέα γραμμή υπεράσπισης, δήλωσε τον Ιούλιο ότι από τότε που ιδρύθηκε το CICA το 2012, «περίπου 700 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν χάσει αποζημιώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 44.000 στερλινών Αγγλίας». 

Σε μια περίπτωση στην οποία το θύμα δεν αποζημιώθηκε, όπως σημειώνει η Telegraph, τον Ιούλιο «Ένας 21χρονος άνδρας αφού έδωσε αλκοόλ σε ένα 12χρονο κορίτσι και το μέθυσε, το οδήγησε στο δάσος και του επιτέθηκε σεξουαλικά».  Οι συνήγοροι ισχυρίστηκαν πως αυτό είναι το «οικειοθελώς» και πως το κορίτσι είχε και παλαιότερα σεξουαλικές σχέσεις. 

Ο συνασπισμός φιλανθρωπικών οργανώσεων ζητά αλλαγή νόμων. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Barnardo που εκδόθηκε τον Ιούλιο: «Ο συνασπισμός ζητά να αλλάξουν οι νόμοι έτσι ώστε κανένα παιδί που είναι αναγκασμένο να χειραγωγείται με σεξουαλική κακοποίηση, να στερείται αποζημίωσης επειδή «συναίνεσε» στην κακοποίησή  του από φόβο, έλλειψη κατανόησης ή πλύση εγκεφάλου για να πιστέψει ότι ο βιαστής του το αγάπησε και έχει αισθήματα γι αυτό». 

Αυτή δεν είναι η μόνη η διαμάχη γύρω από την Καθολική Εκκλησία, η οποία υπερασπίζεται εδώ και χρόνια τους κατηγορούμενους παιδεραστές και βασανιστές παιδιών. 
Οι εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες βρίσκονται επίσης υπ' ατμόν τώρα. Όπως δήλωσε ο Dawn Thomas, συμπρόεδρος της Rape Crisis England & Wales, τον προηγούμενο μήνα: 
«Είναι όχι μόνο περίεργο και επιβλαβές , αλλά και ακατανόητο, το γεγονός ότι η Αρχή Αποζημίωσης Κακοποιήσεων εφαρμόζει έναν διαφορετικό ορισμό της συναίνεσης από το νόμο και, κατά συνέπεια, ενημερώνει τα θύματα αλλά και τους δράστες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών πως τα θύματα συναινούν στη σεξουαλική βία που διαπράττεται Εναντίον τους».
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια