Προσφατα
.

10.8.17

Blackwater: Εσείς πληρώνετε, εμείς σκοτώνουμε

Το σχέδιο του ιδρυτή της Blackwater για την ιδιωτικοποίηση του πολέμου στο Αφγανιστάν
Τη στιγμή που και η πολιτική του Trump απογοητεύει με την στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, ο διαβόητος μισθοφόρος και ιδρυτής της Blackwater, Erik Prince, βρήκε την ευκαιρία να προσφέρει την αγαπημένη του εναλλακτική λύση: να ιδιωτικοποιήσουν τον πόλεμο. 
Σύμφωνα με την αναφορά της Κατρίνα Μάνσον των Financial Times την Δευτέρα, ο Prince συνέταξε μια πρόταση που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2017 - πως θα διεξάγει τον μακρύτερο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία με έναν ιδιωτικό "όμιλο έμπειρων λοχιών", που θα πολεμάει παράλληλα με τις ΗΠΑ και θα εκπαιδεύει τις Αφγανικές δυνάμεις. 
Ο Erik Prince, στο σχέδιό του, "προτείνει ένα διετές σχέδιο για λιγότερους από 5.000 μισθοφόρους για  ενοικίαση και κάτω από 100 αεροσκάφη, φέρνοντας το συνολικό κόστος της προσπάθειας των Η.Π.Α. να συνεχίζουν έναν αποτυχημένο πόλεμο σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως". 

Στην έκθεσή του για τις Η.Π.Α. που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Prince εξέθεσε το πολεμικό του σχέδιο, στο οποίο η Μάνσον σημειώνει ότι ήταν παρόμοιο με την προσέγγισή του στο Ιράκ, όπου είχε σημαντική επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ. 
Ο Erik Prince, και η αδελφή του Betsy DeVos (γραμματέας εκπαίδευσης του Trump), υποστηρίζουν ότι ο Trump πρέπει να «αναδιαρθρώσει» τον πόλεμο - μια διαδικασία που προτείνουν να μοιάζει με "ανασύνταξη της πτώχευσης" -με "συντονισμό των αμερικανικών προσπαθειών κάτω από έναν προεδρικό απεσταλμένο" που θα ονομάζεται "αντιβασιλέας". 

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσής του,  ο Prince εμφανίστηκε στο CNN και σημείωσε ότι ο Steven Bannon (συνεργάτης του Trump) , "κάποιοι άνθρωποι" στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, και "αρκετά" μέλη του Κογκρέσου ήταν δεκτικοί στο σχέδιό του να ιδιωτικοποιήσει τον πόλεμο. 
Οι Financial Times σημείωσαν επίσης ότι "ο διευθυντής του Οργανισμού Κεντρικών Πληροφοριών, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε το Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα για να αξιολογήσει τη στρατηγική των ΗΠΑ και εν μέρει να εξετάσει πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί η πρόταση του Prince σε αυτή". 

Οι επικριτές του σχεδίου έχουν προειδοποιήσει ότι ενώ το σχέδιο του Prince  μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, θα ανοίξει ενδεχομένως την κερκόπορτα σε θανάσιμες παραβιάσεις που δεν υπολογίζουμε. Μπορούν να σκοτώνουν ή να σκοτώνονται, θα μπορούσαν να υπάρξουν απαγωγές ή συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών - τι θα συμβεί εάν διαπράξουν κάποιο έγκλημα; Θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νομικών επιπλοκών», δήλωσε αξιωματούχος στους Financial Times. 

Ο Ronald Neumann, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2005 έως το 2007, επανέλαβε τις ανησυχίες αυτές σε συνέντευξή του στο Navy Times. "Υπάρχει ένα κακό ιστορικό με τους μισθοφόρους και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Neumann. "Δεν υπάρχει νομική δομή για να διευθετηθούν αυτά." 

Άλλοι εκτιμούν πως οι προτάσεις του  του Prince είναι σαθρές και οδηγούν σε "ολοκληρωτική αποικιοκρατία", υποστηρίζοντας ότι το σχέδιό του καθοδηγείται κυρίως από την επιθυμία του να επωφεληθεί από την 16χρονη σύγκρουση. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump σε συνάντηση με στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε ότι οι Η.Π.Α. δεν «κερδίζουν» τον πόλεμο. Επίσης, διαμαρτυρήθηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν εργάζονται αρκετά γρήγορα για να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο του τεράστιου ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν, το οποίο εκτιμήθηκε σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. 

Ο Prince φαίνεται πρόθυμος να αξιοποιήσει τη στρατηγική σύγκρουση εντός της διοίκησης και οι πρόσφατες κινήσεις του δείχνουν ότι βλέπει μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία στο Αφγανιστάν. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Military Times ανέφεραν ότι ο Prince υπέβαλε μια «επιχειρηματική πρόταση» στην Αφγανική κυβέρνηση, η οποία περιελάμβανε σχέδιο για τη συμπλήρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας με «ιδιωτική αεροπορία». 
"Τα αεροσκάφη που προσφέρονται στην πρόταση περιλαμβάνουν αεροσκάφη σταθερής πτήσης, επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ικανά να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη για να ελίσσονται με τις τις επίγειες δυνάμεις", ανέφεραν οι Military Times μετά την παρουσίαση ενός προσχέδιου του ολοκληρωμένου σχεδίου. « PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια