Προσφατα
.

4.6.17

Ναζί θέλουν να αναχαιτίσουν σκάφη διάσωσης μεταναστών

Ακροδεξιοί συγκέντρωσαν πάνω από 50.000 λίρες για να αναχαιτίσουν τα σκάφη διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο
Ακροδεξιοί ακτιβιστές σχεδιάζουν μία θαλάσσια εκστρατεία αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να εμποδίσουν τα σκάφη που σώζουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, μετά την παρακολούθηση μίας επιτυχούς αποστολής διάσωσης τον περασμένο μήνα, αναφέρει ο Guardian. 

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, τα μέλη του αντι-ισλαμιστικού και αντι-μεταναστευτικού κινήματος «Identitarian» («Ταυτοτισμός»), που σε μεγάλο βαθμό περιγράφονται συχνά ως η ευρωπαϊκή απάντηση στην αμερικανική ακροδεξιά, έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 56.489 λίρες για να μπορέσουν να στοχεύσουν τα σκάφη των φιλανθρωπικών οργανώσεων που συνεισφέρουν στη διάσωση των προσφύγων. 

Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν μέσω μίας ανώνυμης εκστρατείας που χρηματοδοτείται από το πλήθος με αρχικό στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 50.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων των πλοίων, των ταξιδιών και του κινηματογραφικού εξοπλισμού. 
Το Σάββατο η ομάδα επιβεβαίωσε ότι έφτασε στον στόχο της, αλλά εξακολουθεί να δέχεται δωρεές. Μία γαλλική ακροδεξιά ομάδα νοίκιασε ένα πλοίο τον περασμένο μήνα και κατάφερε να αναχαιτίσει την πορεία ενός σκάφους έρευνας και διάσωσης, το οποίο είχε αποπλεύσει από το σικελικό λιμάνι της Κατάνια. Ισχυρίστηκαν ότι κατάφεραν να επιβραδύνουν το πλοίο των ΜΚΟ μέχρι να παρέμβει η ιταλική ακτοφυλακή. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, ο ΔΟΜ αποκαλύπτει ότι αυτόν τον χρόνο πέθαναν 1.650 πρόσφυγες που διέσχισαν τη Μεσόγειο με άλλους 6.453 μετανάστες να έχουν διασωθεί από τη Λιβύη και 228 σορούς να έχουν ανασυρθεί από τα ύδατα. Οι ανθρωπιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο συνέβαλαν στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων, με γυναίκες και παιδιά να αποτελούν σχεδόν το ήμισυ εκείνων που προσπαθούν να τη διασχίσουν. 

Η απειλή από την άκρα δεξιά εξοργίζει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο. Ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι οι πολιτικοί βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσω του οποίου οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς ενθαρρύνονται να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο. 
«Όταν η βρετανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι ομολόγοι της μιλούν για «σμήνη» μεταναστών ή διαιωνίζουν τον μύθο ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι ένας «παράγοντας έλξης» ή μια« υπηρεσία ταξί », αυτό δίνει κίνητρο σε ακραίες ομάδες όπως αυτή. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι χωρίς επιχειρήσεις διάσωσης θα πνιγούν πολλοί περισσότεροι, αλλά οι άνθρωποι θα προσπαθούν ακόμα να διασχίζουν (σ.σ τη Μεσόγειο)», ανέφερε ο αξιωματούχος. 

Ο Σίμον Μάρντοχ, ένας ερευνητής της αντι-ρατσιστικής οργάνωσης «Hope not Hate» («Ελπίδα όχι Μίσος» από το Λονδίνο, που έχει παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του κινήματος «Identitarian» είπε: «Μπορεί τέτοιου είδους ενέργειες να είναι αποτρόπαιες, όμως δυστυχώς δεν μας σοκάρουν. 
Το γεγονός ότι αυτοί οι ακροδεξιοί ακτιβιστές επιδιώκουν να αποτρέψουν μία ανθρωπιστική αποστολή, βοηθώντας μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμο σήμερα – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών που κινδυνεύουν από πνιγμό- αποδεικνύει ξεκάθαρα το επίπεδο που βρίσκεται η συμπόνοια αυτών των ανθρώπων». 

Η εκστρατεία ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν μια γαλλική ομάδα, η Génération Identitaire, δημιούργησε έναν δικτυακό ιστοτόπο «Υπεράσπιση της Ευρώπης» για να στοχεύσει τα σκάφη διάσωσης προσφύγων, μιμούμενη τις τακτικές άμεσης δράσης ομάδων όπως η Greenpeace. 

Ο στόχος της αποστολής αναφέρει: «Τα πλοία που είναι γεμάτα με παράνομους μετανάστες πλημμυρίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μια εισβολή λαμβάνει χώρα. Αυτή η μαζική μετανάστευση αλλάζει το πρόσωπο της ηπείρου μας. Χάνουμε την ασφάλειά μας, τον τρόπο ζωής μας και υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι Ευρωπαίοι θα αποτελούν πλέον τη μειοψηφία στις δικές μας ευρωπαϊκές πατρίδες ». 

Ένα συνοδευτικό βίντεο, που γυρίστηκε στην ακτή της Σικελίας, δείχνει έναν ακροδεξιό ακτιβιστή να λέει: «Θέλουμε να πάρουμε πλήρωμα, να εξοπλίσουμε ένα πλοίο και να πλεύσουμε στον Μεσογειακό ωκεανό για να καταδιώξουμε τους εχθρούς της Ευρώπης». 

Παράλληλα με τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη ναύλωση των πλοίων, ζητούν επίσης κονδύλια για «έρευνα», η οποία θα συνοδεύεται από το λογότυπο του αγαπημένου φόρουμ της ακροδεξιάς, 4chan. 
Ένα πρόσφατο thread στο 4chan ενθαρρύνει τους χρήστες να παρακολουθούν τα πλοία των MKO στη Μεσόγειο και στη συνέχεια να το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές και στην αστυνομία για να το διερευνούν ιδιαίτερα «όταν πρόκειται για σκάφη που κάνουν στάση κοντά στην ακτή της βόρειας Αφρικής». Παρόλο που αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, η επιχείρηση θα έχει σχεδόν σίγουρα ως βάση τη Σικελία και πιθανότητα τα λιμάνια του νησιού Ποτσάλο ή της Κατάνια. 

Φουσκωτά σκάφη ικανά να ταξιδεύουν ταχύτερα από 20 κόμβους μπορούν να πουληθούν για λιγότερες από 10.000 λίρες και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και να παρεμποδίσουν τα πλοία που φεύγουν από το λιμάνι. Μια ιταλική ακροδεξιά ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει λάβει προσφορές για πλοία και υποστήριξη από άτομα που έχουν άδειες οδήγησης πλοίων. 

Τον προηγούμενο μήνα, τρία νέα μέλη του γαλλικού κινήματος «Identitarian» είχαν θέσει στο στόχαστρο ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης που ανήκε στην φιλανθρωπική οργάνωση SOS Méditerranée καθώς εκείνο απέπλευσε από την Κατάνια. 
Οι ιταλικές ακτοφυλακές παρεμπόδιζαν τους ακροδεξιούς υποστηρικτές και τους καθυστέρησαν για λίγο. Ο δικτυακός τόπος SOS Méditerranée αναφέρει ότι η φιλανθρωπική οργάνωση δημιουργήθηκε λόγω της «δραματικής αύξησης των πλοίων που διατρέχουν κίνδυνο και της ανεπάρκειας των υφιστάμενων μέτρων» που αφορούν στη μεσογειακή κρίση. 

Οι προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν συμβάλει στην διάσωση μεγάλου αριθμού προσφύγων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις στο Μεξικό τον Μάιο του 2015 όπου διασώθηκαν περισσότεροι από 22.500 άνθρωποι, πολλοί από τις ακτές της Λιβύης, μέσα στους επόμενους επτά μήνες. 

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, δεν πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι επιχειρήσεις των ΜΚΟ (σ.σ δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές), με 1.800 άτομα να πνίγουν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Μόλις τον Απρίλιο, χάθηκαν 1.000 ζωές. 
Όλες οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο συντονίζονται από το επίσημο Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης στη Ρώμη, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο. 

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ομάδες της άκρας δεξιάς κατηγόρησαν τις ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με διακινητές για να φέρουν τους μετανάστες στην Ευρώπη και ισχυρίζονται ότι τα σκάφη έρευνας και διάσωσης δεν εκτελούν ανθρωπιστική παρέμβαση. 
Ο κεντρικός στόχος του νέου κύματος ακροδεξιών ομάδων είναι η διατήρηση των εθνικών διαφορών με την πεποίθηση ότι οι λευκοί Ευρωπαίοι θα αντικατασταθούν από μετανάστες, μια στάση που εκφράζεται έντονα από τα αντι-μεταναστευτικά, αντι-μουσουλμανικά, αντι- ισλαμικά μέσα, αλλά δεν έχει την ίδια τύχη με το νεότερο κοινό που την κρίνει διαφορετικά. 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια