Προσφατα
.

19.6.17

Χορός εκατομμυρίων για ημέτερους με αφορμή τον αδικοχαμένο Μάριο

Ειδική... Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για Ρομά με 24 καλοπληρωμένα στελέχη
 
Με μπάτζετ 662.000 ευρώ τον χρόνο για να μελετήσουν το «κοινωνικό φαινόμενο» - Και επιχείρηση ψηφοθηρίας η είσοδος στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις για τα Τσιγγανόπουλα 
Μετά την τουλάχιστον ατυχή δήλωση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, που χαρακτήρισε «στραβή» τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, η κυβέρνηση επανήλθε μέσω των εξαγγελιών της κυβερνητικής επιτροπής, αποτελούμενης από την κυρία Θεανώ Φωτίου και τους κυρίους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Τόσκα, Παύλο Πολάκη και Κώστα Γαβρόγλου, η οποία συνεδρίασε για την αντιμετώπιση του ζητήματος των Ρομά. 

Μια σειρά παρεμβάσεων, όπως αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για οπλοκατοχή και οπλοχρησία, δραστηριοποίηση κοινωνικών λειτουργών, υποχρεωτική σχολική παρακολούθηση και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια, καλούνται να αποφορτίσουν μία κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι. 
Τη γενική εποπτεία όλων αυτών, όμως, θα έχει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά την οποία φτιάχνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με δεκάδες μετακλητούς που λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικά επιδόματα ευθύνης. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους Ρομά περιλαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια! 
Η Ειδική Γραμματεία δεσμεύεται, επιπλέον, να διαθέσει εθνικά κονδύλια... που δεν υπάρχουν για τη χρηματοδότηση 74 καταυλισμών. 

Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στο Μενίδι, τη στιγμή που στο παρελθόν με ανακοινώσεις, αλλά και φυσικές παρεμβάσεις στελεχών της παρεμπόδιζε την εκκένωση καταυλισμών και την εφαρμογή του νόμου, κάνοντας λόγο για «αποκρουστέα συμπεριφορά της Πολιτείας». 

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση των Ρομά στον ευρύτερο πληθυσμό είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει περισσότερο ή λιγότερο όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Οι Ρομά άλλωστε αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του εκλογικού σώματος. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 300.000 άτομα. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει τη χορήγηση υπερτοπικής άδειας λιανικού εμπορίου για τους πλανόδιους Ρομά μαζί με πολλά ακόμα προνόμια. 

Ειδική Γραμματεία Ρομά με δεκάδες μετακλητούς και επίδομα ευθύνης 
Ελάχιστες ημέρες πριν από το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, με τους μετασεισμούς να μην έχουν ακόμα καταλαγιάσει, η Βουλή είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, η οποία μετατράπηκε σε κομματική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εκτός από τους επίσημα προσκεκλημένους Ρομά, τον λόγο έλαβαν εκ μέρους του πολιτικού κόσμου αποκλειστικά και μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι κυρίες Εφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου από το υπουργείο Εργασίας. 

Οι δύο υπουργοί μαζί με την Κατερίνα Γιάντσιου έχουν δημιουργήσει από το 2016 την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Εργασίας είχε προχωρήσει στη σύσταση δύο νέων γραμματειών. Η μία εξ αυτών είναι η προαναφερθείσα Ειδική Γραμματεία, η οποία και στελεχώθηκε από μετακλητούς υπαλλήλους. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κόστος λειτουργίας της αγγίζει τα 662.000 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, 72.000 ευρώ θα κοστίσει η σύσταση των δύο θέσεων ειδικών γραμματέων, 116.000 ευρώ οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων και συνεργατών που στελεχώνουν τα γραφεία τους, 412.000 ευρώ οι αμοιβές για τους υπαλλήλους που κατέλαβαν τις 24 συσταθείσες θέσεις διαφόρων κατηγοριών και 32.000 ευρώ για την καταβολή επιδόματος θέσεων ευθύνης. 
 

Υπόσχονται εκατομμύρια 
Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ενταξης των Ρομά, «καλείται να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια και τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των Ρομά». Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ενώ στην Ελλάδα έχουν διοχετευτεί εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά κονδύλια είναι η πρώτη φορά που για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται και εθνικά κονδύλια. 
Ενώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ούτε καν για ραντάρ ελέγχου στις εθνικές οδούς, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη εγκρίθηκε η καταβολή ποσού συνολικού ύψους 838.094,74 ευρώ, μεταξύ άλλων, και για χρηματοδότηση «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. 

Εξάλλου, η κυρία Φωτίου δεσμεύτηκε ρητώς ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με πέντε συναρμόδια υπουργεία, καθώς και με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η χρηματοδότηση θα είναι εθνική. Εν συνεχεία, η ειδική γραμματέας για την Ενταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με χρηματοδότηση για υποδομές, στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία σε κάθε τύπο καταυλισμού και οικισμού προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή ένταξη της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας. 

Ουσιαστικά, παρουσιάστηκε η κατάταξη των 370 οικισμών των Ρομά σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη περιελάμβανε τους 74 πιο υποβαθμισμένους καταυλισμούς, τους οποίους και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει άμεσα. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης φωτογραφίζονταν με κάποια από τα μέλη της συμμορίας των Ρομά που προσφάτως εξαρθρώθηκε. Προφανώς, δεν γνώριζαν τις παράνομες δραστηριότητές τους, ενώ η συνάντηση είχε γίνει στο πλαίσιο των απαιτήσεων των Ρομά για οικονομική ενίσχυση των καταυλισμών. 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια