Προσφατα
.

27.6.17

Στήνουν σκηνικό Ιράκ στην Συρία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ασάντ πως θα το πληρώσει ακριβά 
Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προετοιμάζει μια νέα χημική επίθεση, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ οι ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν έτοιμες να απαντήσουν όπως είχαν κάνει έπειτα από μια αντίστοιχη επίθεση στις αρχές Απριλίου, σε ένα πλαίσιο όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

«Οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει πιθανές προετοιμασίες για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ, η οποία είναι ενδεχόμενο να έχει ως αποτέλεσμα τον μαζικό φόνο αμάχων, περιλαμβανομένων αθώων παιδιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. 
 «Αν (…) ο κύριος Άσαντ διεξάγει ακόμη μία επίθεση μαζικού φόνου χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, εκείνος και ο στρατός του θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», πρόσθεσε. 

Πάντως ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια των ΗΠΑ ή για τις πληροφορίες που ώθησαν την Ουάσινγκτον να κάνει τις δηλώσεις αυτές. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι προετοιμασίες που κάνει η Συρία τώρα μοιάζουν με αυτές που είχαν κάνει πριν τη χημική επίθεση στις 4 Απριλίου στη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ. 

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτή, μεταξύ των οποίων και 31 παιδιά. Σε απάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη νύχτα της 6ης προς 7 Απριλίου την εκτόξευση 59 πυραύλων Κρουζ εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία. 

Πάντως σε συνέντευξή του στο AFP ο Άσαντ τόνισε ότι η επίθεση στη Χαν Σεϊχούν ήταν «100% κατασκευασμένη» για να δικαιολογηθούν τα αμερικανικά πλήγματα. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε: 
«Οποιαδήποτε νέα επίθεση εξαπολυθεί εναντίον του συριακού λαού θα αποδοθεί στον Άσαντ, αλλά επίσης στη Ρωσία και το Ιράν οι οποίες τον βοήθησαν να σκοτώσει τον ίδιο του τον λαό». 

Ο Σπαίσερ υπενθύμισε χθες ότι μόνος στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του συριακού καθεστώτος. 

Η Μόσχα και το Λονδίνο αντέδρασαν. 
Όπως πάντα στον πόλεμο, η στρατιωτική δράση πρέπει να είναι δικαιολογημένη, νόμιμη και ανάλογη. Πρέπει να είναι απαραίτητη. Στην τελευταία περίπτωση ήταν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον στο BBC αναφερόμενος στη Χαν Σεϊχούν. 
«Αν οι Αμερικάνοι καταφύγουν και πάλι σε μια ανάλογη ενέργεια, (…) θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα τη στηρίξουμε», τόνισε. 

Η Μόσχα από την πλευρά της εκτίμησε: «Είναι ξεκάθαρο. Μια κυνική και άνευ προηγουμένου πρόκληση προετοιμάζεται», δήλωσε ο Φραντς Κλίντσεβιτς της επιτροπής Άμυνας της άνω βουλής. Επισήμως οι ΗΠΑ είναι παρούσες στη Συρία για να συμβουλεύουν και να εξοπλίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που μάχονται κατά του ΙΚ. 

Όμως η χθεσινή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον εντάσσεται στο πλαίσιο όξυνσης της αντιπαράθεσης με το συριακό καθεστώς και τις δυνάμεις που το στηρίζουν τη Δαμασκό, και αφήνει να πλανάται το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τον Άσαντ. 

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν στις 18 Ιουνίου ένα συριακό αεροσκάφος στην ανατολική Συρία, εξηγώντας ότι απειλούσε τους SDF. Και σε τρεις περιπτώσεις από τις αρχές Μαΐου στην περιοχή αλ Τάναφ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα που απειλούσαν τους άνδρες του συνασπισμού.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια