Προσφατα
.

1.3.17

Ντρέπονται οι Ρώσοι για την κατάρρευση της CCCP

Το ένα τρίτο των Ρώσων αισθάνεται ντροπή για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά υπερηφάνεια για την νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr.  
Σκοπός της δημοσκόπησης, τα αποτελέσματα της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο Ria Noviosti, ήταν να αποσαφηνίσει ποια γεγονότα στην ιστορία της Ρωσίας προκαλούν συναισθήματα ντροπής και ποια υπερηφάνειας, ενώ οι ερωτώμενοι είχαν τι να επιλέξουν μεταξύ συγκεκριμένων απαντήσεων. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Levada-Centr, το 54% των Ρώσων αισθάνεται ντροπή επειδή ως «μεγάλος λαός μιας πλούσιας χώρας, ζει αιωνίως στην φτώχεια και στην αβεβαιότητα», το 33% αισθάνεται ντροπή εξαιτίας της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και περίπου το 24% αισθάνεται ντροπή με την αναίδεια και την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν οι Ρώσοι μεταξύ τους. 
Το 22% εκφράζει επίσης την λύπη του για τις διώξεις και την κρατική τρομοκρατία που έγιναν στις δεκαετίες 1920-1950, ενώ το 20% αισθάνεται ντροπή για την χρόνια καθυστέρηση που έχει η χώρα τους σε σχέση με τις χώρες της Δύσης. 
Αντιθέτως ένα ποσοστό που φτάνει το 83% νοιώθει υπερηφάνεια για την νίκη της Ρωσίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως αποκαλείται στην Ρωσία). 
Για την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσία νοιώθει υπερηφάνεια το 43%, ενώ για τα επιτεύγματα της χώρας στην κατάκτηση του Διαστήματος το 41%. 
Άλλα πράγματα για τα οποία υπερηφανεύονται οι Ρώσοι είναι η ρωσική λογοτεχνία, τα επιστημονικά επιτεύγματα, τα ρωσικά οπλικά συστήματα, και οι αρετές τους. 
 Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1600 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, σε 137 περιοχές της Ρωσίας. 

Ria Novosti 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια