Προσφατα
.

15.3.17

«Παγώνουν» οι συντάξεις μέχρι να εξαφανιστούν

Η προστασία τμήματος της κύριας σύνταξης μέχρι τα 700€ είναι μάλλον το χρύσωμα του χαπιού της πραγματικής απόφασης που θα πάρουν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέτει στο τραπέζι, το «πάγωμα» όλων των νέων συντάξεων, ανεξαρτήτως ύψους, και τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών», με προστασία του τμήματος της κύριας σύνταξης έως τα 700 ή 800 ευρώ, μετά τον επανϋπολογισμό που θα γίνει έως τα τέλη του 2017 με βάση το ν. Κατρούγκαλου. 
Τη διπλή παρέμβαση στις συντάξεις φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση, ώστε να κατορθώσει να «πιάσει», σταδιακά, το (συμφωνημένο) στόχο της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει: 
1. Την άμεση αναστολή της εφαρμογής διάταξης του ν. Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1/1/2017 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ. 
Το «πάγωμα» των νέων συντάξεων θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τις χαμηλές, εφόσον αρχίσουν να αυξάνονται ΑΕΠ και πληθωρισμός. 
2. Τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών», διατηρώντας ως «πάτωμα ασφαλείας» τουλάχιστον τα 700 ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. 
Οι ίδιοι θεωρούν ότι, σε συνδυασμό με το πάγωμα», μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στον χρόνο εφαρμογής των παρεμβάσεων στις συντάξεις. 
Και οι περικοπές να γίνουν από το 2019 ή 2020 σε βάθος τριετίας και όχι «μια και έξω» όπως ζητά το ΔΝΤ. 
Όσον αφορά στην ατζέντα του Eurogroup, καθίσταται σαφές πως οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς μια τεχνική συμφωνία (SLA). 
Ένα βήμα κεντρικό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που με τη σειρά της είναι προαπαιτούμενο για να εκταμιευθούν χρήματα από τον ESM προς την Ελλάδα.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια