Προσφατα
.

3.3.17

Πως ένα βιβλίο συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Και η έρευνα να είναι λάθος, πάλι κερδισμένοι θα είσαστε. 
Η αξία της ανάγνωσης είναι εδώ και πολλά χρόνια αδιαμφισβήτητη, καθώς εκτός του ότι ενημερώνει και μορφώνει αποτελεί και ένα δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. 
Πρόσφατη όμως έρευνα έρχεται να δείξει ότι τα οφέλη της ανάγνωσης είναι ακόμα περισσότερα, καθώς η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε εκατομμύρια ανθρώπους. 
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ αξιολόγησαν το αντίκτυπο της ανάγνωσης σε διάφορες ομάδες, ενώ σύγκριναν αυτούς που απολαμβάνουν τη λογοτεχνία ως μέρος μιας ομάδας - γνωστή ως κοινόχρηστη ανάγνωση - με εκείνους που υποβάλλονται σε γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. 
Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που απολάμβαναν τη λογοτεχνία ως μέρος μιας ομάδας είχαν παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλο, με αυτούς που υποβάλλονταν σε γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Τα βιβλία καταφέρνουν να απαλύνουν τον πόνο που μπορεί να νιώθει κάποιος με την ενεργοποίηση των μεγαλύτερων και πιο ευτυχισμένων μνημών. 
Η έρευνα έδειξε ότι η κοινόχρηστη ανάγνωση, φέρνει στην επιφάνεια, σε κάποιον που πάσχει από χρόνιες παθήσεις, θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν. 
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα BMJ, Journal for Medical Humanities, επειδή η ανάγνωση ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να στείλει νέα, ευχάριστα και χωρίς πόνο μηνύματα στο σώμα. 
Την ίδια στιγμή που η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει παραμφερή αποτελέσματα, αφού επιτρέπει στους συμμετέχοντες, που ζουν με χρόνιο πόνο, να ανταλλάξουν προσωπικές ιστορίες, γεγονός που τους οδηγεί σε μία μορφή ανακούφισης. 
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Josie Billington , επισημαίνει: «Η μελέτη μας έδειξε ότι η ανάγνωση βιβλίου μπροστά σε μία ομάδα θα μπορούσε δυνητικά να είναι μια εναλλακτική λύση αντί της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας».   
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή έρχεται ως συνέχεια της έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο πτυχίο πανεπιστημίου είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιο πόνο, υποστηρίζοντας βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν χρόνιο πόνο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια