Προσφατα
.

12.3.17

Ο βασιλιάς του τετραγωνικού μέτρου

Γιάννης Λαζάρου 
Στους Ισπανόφωνους ήταν γνωστός ως «Rey del metro cuadrado» στον υπόλοιπο κόσμο ως «King of the square meter», φυσικό ήταν αφού ο «βασιλιάς» μπορούσε να ντριπλάρει σε τηλεφωνικό θάλαμο και να ξεχυθεί στην αντίπαλη περιοχή. 
Η Ουγγρικές του καταβολές φαίνονται και στο όνομά του Carlos Caszely όμως η Χιλή γέννησε αυτό το διαμάντι που το πλήρες όνομά του είναι Carlos Humberto Caszely Garrido. Οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες δεν άφησαν ασυγκίνητους τους κυνηγούς της Colo Colo και αμέσως τον ενέταξαν στην ομάδα. Αμέσως έδειξε την αξία του και έκανε τον κόσμο να τον λατρέψει. 
Όμως εκτός από αθλητής ήταν και πολιτικοποιημένος, εκείνη την εποχή στο πλευρό του Αλιέντε έκανε κι αυτός τον αγώνα του για τον λαό. Τα κατορθώματά του ξεπέρασαν τα σύνορα της Χιλής και η Ισπανική Λεβάντε τον πήρε πριν ακόμη κλείσει τα 23 του χρόνια γιατί η Φρανκική Ρεάλ που τον ήθελε πιο πολύ δεν έπαιρνε κομμουνιστές στην ομάδα. Αυτό έγινε λίγο πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή. 
Τα νέα που έφταναν στον Carlo και σε όλον τον κόσμο ανησυχητικά. Όμως θα του δινόταν η ευκαιρία να τα μάθει από πρώτο χέρι, γιατί δυο μήνες μετά το πραξικόπημα κλήθηκε να παίξει με την εθνική ομάδα της χώρας για τις υποχρεώσεις της.  
Στο αεροδρόμιο η υποδοχή ήταν «παγωμένη», ρωτούσε γεμάτος αγωνία και τότε η μητέρα του του είπε πως θα «τα πούμε στο σπίτι». 
Τα μαντάτα ήταν μαύρα για τον νεαρό διότι έμαθε από πρώτο χέρι για τις φρικαλεότητες του δικτάτορα αλλά και για την προσωπική σύλληψη της μητέρας του η οποία βασανίστηκε από τους πραιτωριανούς της χούντας. Με αυτόν τον ψυχισμό κλήθηκε να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα. 
Η πρώτη αντίδραση ήταν να δηλώσει πως δεν γίνεται να παίξουμε στο εθνικό στάδιο του Σαντιέγο γιατί εκεί σκότωσαν και βασάνισαν ανθρώπους.  
Πράγματι πάνω από 12000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος και τους στοίβαξαν στο στάδιο όπου πολλούς από αυτούς τους βασάνισαν αλλά και άλλους τους εκτέλεσαν επί τόπου. 
Τα νέα κυκλοφόρησαν αμέσως και ο Carlos έγινε κόκκινο πανί για τους χουντικούς. Ήταν βέβαια χαρακτηρισμένος από την εποχή που έπαιζε στην Colo Colo και δήλωνε γι αυτόν η βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Gladys Marin πως «ο Carlos, δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός αθλητής αλλά ως νεαρός επαναστάτης αντιλαμβάνεται τη διαδικασία αλλαγής που χρειάζεται η χώρα», αλλά τώρα το ποτήρι ξεχείλισε. 
Όμως ο βασιλιάς δεν σταμάτησε εκεί. 
Ο αγώνας που έπρεπε να δοθεί στο στάδιο του θανάτου ήταν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ζήτησε να γίνει σε άλλη χώρα και όχι στην Χιλή. Αυτό το αρνήθηκε η ΟΥΕΦΑ και έτσι η Σοβιετική Ένωση δεν πήγε ποτέ στην Χιλή. 

Ο αγώνας παρωδία και ο σκασμένος δικτάτορας 
Οι κερκίδες του αιματοβαμμένου σταδίου στενάζουν από 40000 Χιλιανούς που πήγαν για τον αγώνα. Ο Carlos είναι προβληματισμένος και σκέφτεται την επόμενη κίνηση....και τότε...
Με θόρυβο ανοίγει η πόρτα των αποδυτηρίων και εμφανίζεται ένας τύπος με μπέρτα και μαύρα γυαλιά που τον ακολουθούσαν αμέτρητοι γορίλες. 
Οι ποδοσφαιριστές παρατάχθηκαν και ο κακάσχημος (κατά τον Carlos βρώμικος με ξινή μούρη) τους χαιρετούσε έναν έναν.  Τρελάθηκε ο Carlos και όπως μαρτυρά ο ίδιος «σκέφτηκα έναν ολόκληρο λαό πίσω μου να χαιρετά αυτό το κτήνος». Αμέσως έβαλε πίσω τα δυο του χέρια και όταν ο Πινοσέτ έφτασε μπροστά του του φώναξε «Ξέρεις υπάρχουν προβλήματα με τους κρατούμενους και τα συνδικάτα...», δεν πρόλαβε να τελειώσει και ο δικτάτορας έβαλε τα χέρια του στα αυτιά του ουρλιάζοντας «μη μου μιλάτε γι αυτά, δεν μου αρέσουν αυτά» και έφυγε σκασμένος. Φυσικά ο Carlos δεν του έδωσε ποτέ το χέρι. 
Για τον αγώνα που θα άρχιζε σε λίγο ήταν προβληματισμένος. Ποιον αγώνα και εναντίον ποιανού;
Βγήκαν στο γήπεδο. Έντεκα Χιλιανοί στον αγωνιστικό χώρο και οι διαιτητές. Απέναντι κανένας. 
Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη και τέσερις Χιλιανοί «επελαύνουν» στην αντίπαλη εστία που δεν υπάρχει κανείς. Σημειώνει γκολ ο Carlos. Αμέσως γονατίζει και στρέφει τα μάτια στον ουρανό υψώνοντας τα χέρια προς τα εκεί. Γι΄αυτή την στιγμή μυσταγωγίας ο ίδιος θα πει «έπρεπε να συμμετάσχω σ' αυτή την παρωδία και να αφιερώσω το γκολ στους αδικοσκοτωμένους του αιματοβαμμένου σταδίου».  
Ο Carlos πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γερμανία όπου εκτός των ποδοσφαιρικών κατορθωμάτων του αξίζει να σταθούμε στον αγώνα με την Δ. Γερμανία όπου σφαγιάστηκε και ηττήθηκε η Χιλή. Ο Carlos αποβλήθηκε σε μια φάση που έγινε με τον Μπέρντι Φογκτς και οι γερμανικές εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο το εξής αμίμητο «Ο Κασέλι αποβάλλεται, γιατί δε σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατηγορώντας τον πως το έκανε για να μην συμμετέχει στον αγώνα που ακολουθούσε με την Α. Γερμανία που ήταν τα «κόκκινα αδέρφια» του. 
Αφού έπαιξε και στην Εσπανιόλ το τελευταίο γκολ το πέτυχε σε έναν αγώνα με την Βραζιλία. 
Επιστρέφει στην Χιλή όπου θα δώσει νέους αγώνες για την ανατροπή της χούντας ασχολούμενος με την πολιτική. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον δικτάτορα Πινοσέτ σε μια συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο. 
Πινοσέτ: Φεύγεις ; 
Κασέλι: Έτσι είναι, καλά ήταν 
Πινοσέτ: Πάντα με την κόκκινη γραβάτα σου. Ποτέ δεν την αποχωρίζεσαι  
Κασέλι: Έτσι είναι Πρόεδρε, την έχω πάντα δίπλα στην καρδιά 
Πινοσέτ: Έτσι θα σου έκοβα, αυτή την κόκκινη γραβάτα (κάνοντας με τα χέρια την κίνηση του ψαλιδιού) 
Στο δημοψήφισμα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ έλαβε ενεργά μέρος και έπεισε την μητέρα του να μιλήσει δημόσια για τον βασανισμό της. 
Στο σποτ λέει απλά πως μπορεί να ξεχάσει τον σωματικό πόνο αλλά ποτέ τον ψυχικό και καλεί τον Χιλιάνικο λαό να πει ΟΧΙ στον δικτάτορα. Στο τέλος του σποτ εμφανίζεται και ο Καρλίτο καλώντας τον λαό να ρίξει την χούντα. 

Ο Carlos Ο Humberto Caszely Garrido  έγινε πρώτος σκόρερ της Χιλής τρεις φορές, μια φορά πρώτος σκόρερ στο κόπα Λιμπερταδόρες και μια φορά ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του κόπα Αμέρικα. 
Κέρδισε 49 κύπελλα και πρωταθλήματα και σκόραρε 29 φορές για την Εθνική Χιλής.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια