Προσφατα
.

21.3.17

Συγνώμη που συμμετείχαμε στη σφαγή 800.000 ανθρώπων!

Ο αριθμός 800.000 είναι κατά προσέγγιση διότι ο βασανισμένος λαός της πολύπαθης Ρουάντα δεν μέτρησε ποτέ την γενοκτονία που υπέστη. 
Ο «εξαγνισμός της ανάμνησης» που ζητάει ο Πάπας θα λειτουργήσει σίγουρα όπως και στις σφαγές πολλών λαών που συμμετείχε με πάθος η «εκκλησία» του.  
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη συγχώρεση για τη ρόλο που έπαιξε η καθολική εκκλησία το 1994 στη γενοκτονία της Ρουάντα, όταν 800.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια 100 ημερών απίστευτης βίας. 
«Οι αμαρτίες και οι αποτυχίες της εκκλησίας και των μελών της παραμόρφωσαν το πρόσωπο του καθολικισμού», είπε ο Πάπας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε. 
Ο Φραγκίσκος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ορισμένοι καθολικοί ιερείς και μοναχές «υπέκυψαν στο μίσος και τη βία» συμμετέχοντας στη γενοκτονία. 
Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Φραγκίσκος «εξέφρασε την επιθυμία ότι αυτή η ταπεινή αναγνώριση των αποτυχιών εκείνης της περιόδου, που δυστυχώς αμαύρωσαν το πρόσωπο της εκκλησίας, μπορεί να συμβάλει στην εξάγνιση της ανάμνησης και να προωθήσει, με ελπίδα και εμπιστοσύνη, μία μελλοντική ειρήνη». 
Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 1994, εκτιμάται πως 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτους σκοτώθηκαν από εξτρεμιστές Χούτους, σε ένα κύμα βίας που ξέσπασε μετά τον θάνατο του προέδρου της Ρουάντα, Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα, ενός Χούτου, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια