Προσφατα
.

22.2.17

Γλίτωσε την θανατική ποινή λόγω ρατσιστικής κατάθεσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα υπέρ ενός Αφροαμερικανού που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Πολιτεία του Τέξας, ο οποίος ζητούσε να ανασταλεί η ποινή του επειδή ο ίδιος ο συνήγορός του στη δίκη του κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα που κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν πιο πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνος στο μέλλον επειδή είναι… μαύρος. 
Το δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 2, έκρινε ότι ο θανατοποινίτης Ντουέιν Μπακ, 53 ετών, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να του επιβληθεί μια νέα ποινή. Η Πολιτεία του Τέξας έχει εκτελέσει περισσότερους κρατούμενους από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία 40 χρόνια, μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. 
Ο Μπακ καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πρώην φίλης του μπροστά στα μάτια των παιδιών της, μετά από έναν διαπληκτισμό στο Χιούστον. Ένας αστυνομικός κατέθεσε στη δίκη ότι μετά τη σύλληψή του ο Μπακ γελούσε και είπε ότι η φίλη του "πήρε αυτό που της άξιζε". 
Ο κλινικός ψυχολόγος Γουόλτερ Κιχάνο, που κατέθεσε ως μάρτυρας της υπεράσπισης για την πιθανότητα να διαπράξει και άλλα αδικήματα ο κατηγορούμενος είπε ότι οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επικίνδυνοι επειδή "υπερεκπροσωπούνται" μεταξύ των βίαιων παραβατών. 
Ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς σημείωσε ότι η κατάθεση αυτή ήταν σαφώς προκατειλημμένη, μολονότι αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα της διαδικασίας. "Ορισμένες τοξίνες είναι φονικές σε μικρές δόσεις", έγραψε στο σκεπτικό του.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια