Προσφατα
.

15.2.17

30.000 εκτρώσεις...σε «παιδιά»

Η ανύπαρκτη κοινωνική και οικογενειακή μέριμνα δημιουργούν  προβλήματα που μπορεί να περνάνε απαρατήρητα αλλά στον ψυχισμό αυτών των κοριτσιών κανένας δεν γνωρίζει τι αφήνουν. 
Μία στις πέντε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στη χώρα μας καταγράφεται σε νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 ετών. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια καταφεύγουν σε έκτρωση, ενώ ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000. 

«Οι μισές έφηβες ξεκινούν στην Ελλάδα την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. 

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα», ανέφεραν χθες ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή τη διεξαγωγή σχετικού συνεδρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού. 

Στην Ελλάδα, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%), με ποσοστό αποτυχίας που αγγίζει το 20%, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, το οποίο πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των (ΣΜΝ), ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. 

Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Ακολουθεί η χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου σε πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 4% -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια