Προσφατα
.

28.1.17

Δικάζεται γιατί έσωσε ένα παιδί

«Σε παρακαλώ, πάρε με μαζί σου». Ελλάδα 2015.
Ο γνωστός Σουηδός δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Fredrik Önnevall, την ώρα των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό, μένει άναυδος ακούγοντας από έναν 15χρονο Σύρο πρόσφυγα την παραπάνω φράση. 
Στο γνωστό «δίλημμα του φωτορεπόρτερ» (την είδηση ή τον άνθρωπο;) επιλέγει χωρίς δεύτερη σκέψη να βοηθήσει το προσφυγόπουλο, το οποίο προσπαθούσε να βρει τρόπο διαφυγής προς τη Βόρεια Ευρώπη. 
Ο 17χρονος σήμερα Abed με τη βοήθεια της δημοσιογραφικής ομάδας τού Önnevall βρέθηκε τελικά στη Σουηδία, όπου πλέον έχει άδεια παραμονής, ζει μαζί με την οικογένειά του και πηγαίνει στο Λύκειο. 
Η υπόθεσή του έφτασε χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μάλμε, όπου δύο δημοσιογράφοι και ένας εικονολήπτης δικάζονται για το κακούργημα της «παράνομης μεταφοράς ανθρώπων»,
Και οι τρεις κινδυνεύουν να καταδικαστούν με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως δύο χρόνια, ενώ χθες στην εισήγησή της η εισαγγελέας, η οποία ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση των κατηγορουμένων, πρότεινε την ενοχή τους. 
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του δικαστηρίου από αλληλέγγυους προς τους δημοσιογράφους, ενώ δύο μικρές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μάλμε καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος πιθανής παρουσίας ακροδεξιών και νεοναζί, οι οποίοι τελικά δεν εμφανίστηκαν. 
Το ντοκιμαντέρ «Πατρίδα» του Önnevall, το οποίο προβλήθηκε στη σουηδική τηλεόραση με τη μορφή συνεχειών, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα μισήθηκε από τους ακροδεξιούς, των οποίων τα δημοσκοπικά ποσοστά καλπάζουν. 
Με αφορμή το προσφυγικό και τον αυξανόμενο ρατσισμό, το ντοκιμαντέρ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό του Σουηδού πολίτη σε σχέση με τον κόσμο γύρω του. 
«Η σουηδική νομοθεσία δεν αποδέχεται σαν ελαφρυντικό ανθρωπιστικούς λόγους στις περιπτώσεις “παράνομης” μεταφοράς προσφύγων στη σουηδική επικράτεια. 
Είναι εμφανές ότι τα κροκοδείλια δάκρυα για την τραγική περίπτωση με τον φωτορεπόρτερ Kevin Carter, που φωτογράφησε και μετά άφησε στα όρνια ένα σκελετωμένο παιδάκι και η μετέπειτα αυτοκτονία του, έχουν στεγνώσει προ πολλού» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Νικόλαος Τσιαμπάζης, που παρακολουθεί τη δίκη στο Μάλμε. 

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια