Προσφατα
.

20.5.16

Ο Ερντογάν σήκωσε το νόμιμο γιαταγάνι του

Διώξεις 138 βουλευτών ξεκινά ο Ερντογάν με την κατηγορία της "τρομοκρατίας" - Πέρασε από την Εθνοσυνέλευση η άρση ασυλίας τους.
Τίποτε δεν σταματάει την ισλαμοφασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας να κάνει εκκαθάριση σε οτιδήποτε κρίνει ότι είναι αντικυβερνητικό. Οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παίρνουν την σοβαρότερη στροφή στην νεότερη ιστορία της γειτονικής χώρας. Μετά τον χαρακτηρισμό των Κούρδων πολιτών ως τρομοκράτες, μετά την φυλάκιση Τούρκων δημοσιογράφων και δικηγόρων για την αντικυβερνητική τους στάση, τώρα και οι βουλευτές μπαίνουν στην λίστα του Ερντογάν ως εχθροί της Τουρκίας.
 
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών από δικαστικές διώξεις.

Στην τρίτη και τελική μυστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως με 376 ψήφους υπέρ εκ των συνολικά 550 βουλευτών του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ισμαϊλ Καχραμάν, το υπερψήφισε δηλαδή ένας αριθμός βουλευτών άνω των 2/3 (367) που απαιτούνταν προκειμένου το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί χωρίς τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων σε βάρος 138 βουλευτών, από τους οποίους οι 50 είναι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια «ιστορικής σημασίας ψήφο».

«Πρόκειται για μια ιστορική ψήφο» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ο οποίος έκανε δηλώσεις από την επαρχία της Ριζούντας (βορειοανατολικά). 

«Ο λαός μου δεν θέλει σε αυτό το κοινοβούλιο βουλευτές που έχουν διαπράξει εγκλήματα», «ιδίως εκείνους που υποστηρίζουν μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια