Προσφατα
.

25.3.16

Αρσενικό στον υδροφόρο του δήμου Αριστοτέλη

Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Νέλλη Ψαρρού έβγαλε στην επιφάνεια μία συγκλονιστική αποκάλυψη που μπορεί να είναι και η αρχή για αυτό που θα συμβεί σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη εξαιτίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Σε εκείνη την δημοσίευση η κ. Ψαρρού έγραψε μεταξύ άλλων:

"Κάπου μέσα στον Δεκέμβρη του 2015 ξεκληρίστηκε ένα κοπάδι, 40 πρόβατα, του βοσκού κ. Β., ο οποίος ανέφερε το ζήτημα στον δήμο Αριστοτέλη. Τα πρόβατα ήπιαν νερό από ένα μικρό ρέμα, στην περιοχή Χειλαντάρη, ανάμεσα σε Στρατώνι και Ιερισσό – εκεί όπου ενώνεται ο Κοκκινόλακας (που κατεβαίνει από την προϋπάρχουσα μεταλλευτική ζώνη του Μαντέμ Λάκου) και ο Ασπρόλακας (που κατεβαίνει από την καινούρια μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών), και μετά χύνεται στον κόλπο της Ιερισσού. Τα πρόβατα ψόφησαν άμεσα. Πριν από τα Χριστούγεννα έγινε σχετική υδροληψία από την ΚΕΠΑΜΑΧ, παρουσία μελών του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έδειξε υψηλή παρουσία βαρέων μετάλλων, ενώ στο αρσενικό ο δείκτης σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε 580μg/l με όριο το 10!"

Ο δήμος Αριστοτέλης μετά την δημοσιοποίηση του θέματος αναγκάστηκε να εκδώσει δελτίο τύπου στις 24 Μαρτίου 2016 που επιβεβαιώνει ότι η δειγματοληψία που έγινε στο συγκεκριμένο σημείο έδειξε ότι το αρσενικό και τα βαρέα μέταλλα είναι στα ύψιστα επίπεδα που ανέφερε και το εν λόγω ρεπορτάζ.

Το περίεργο του πράγματος βέβαια είναι ότι τον δήμο Αριστοτέλη δεν τον αφορά τόσο η ατομική βόμβα που έσκασε ήδη στην περιοχή της δικής του ευθύνης για την οποία ο ίδιος θα έπρεπε να κάνει τις εφημερίδες να γράφουν με πηχυαίους τίτλους την καταστροφή που ξεκίνησε,  αλλά ότι συκοφαντήθηκε ο δήμος από δημοσιεύματα. Αν δεν υπήρχαν όμως τα δημοσιεύματα είναι άγνωστο αν θα γινόταν γνωστό ότι αρσενικό και βαρέα μέταλλα χύνονται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη έχει ως εξής:
"Σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα"
Με αφορμή δημοσίευμα της κας Νέλλης Ψαρρού, το οποίο αναπαρήχθηκε από πολλά ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και με μοναδικό στόχο την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, ο Δήμος Αριστοτέλη ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα παρακάτω: 
Πράγματι, ο Δήμος έγινε δέκτης καταγγελίας από κτηνοτρόφο της περιοχής για την απώλεια ζώων του, ο ίδιος δε υποψιαζόταν ότι η αιτία του θανάτου τους βρισκόταν στο νερό που είχαν καταναλώσει από συγκεκριμένο σημείο. Η αναφορά έγινε μήνες μετά το συμβάν, οπότε και δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, ούτε και να διενεργηθεί άμεση αυτοψία, καθώς η ροή ήταν περιστασιακή. 
Ο Δήμος, όταν διαπιστώθηκε ροή επιφανειακού ύδατος στην περιοχή που συνέβη το γεγονός, παρουσία υπαλλήλων του και με τη συνεργασία του ΚΕΠΑΜΑΧ, προέβη σε λήψη δειγμάτων νερού από το σημείο που υποδείχθηκε, τα οποία στάλθηκαν για αναλύσεις. Όταν τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη και διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων, ο Δήμος Αριστοτέλη, ως όφειλε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να διερευνηθεί και να καταδειχθεί επισήμως το όποιο πρόβλημα καθώς και οι αιτίες που το προκαλούν. 
Η Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, από την αρχή της θητείας της, θεσμοθέτησε δράσεις για διπλές μετρήσεις των υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης, ταυτόχρονα από τα σημεία υδροδότησης και κατανάλωσης, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και το Α.Π.Θ. Ακολουθεί, δε πάντα συστηματική και απαρέγκλιτη ανάρτηση των αποτελεσμάτων των τακτικών ελέγχων σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του Δήμου, και ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών με δελτία τύπου (δείτε εδώ και εδώ) κάθε φορά που θεωρήθηκε ότι υπάρχει κάποια υπέρβαση για την οποία έπρεπε να ληφθούν, όπως και ελήφθησαν, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. 
Τέλος η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την ενδελεχή διερεύνηση της βασιμότητας κάθε καταγγελίας περί μόλυνσης των υδάτων, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και τις αρμόδιες Αρχές, ακόμη και σε ρέματα και πηγές που δεν υδροδοτούν οικισμούς, αλλά βρίσκονται πλησίον σε καλλιέργειες, βοσκοτόπους, και το περιβάλλον κατοικίας εν γένει, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι πάντα η υπεύθυνη ενημέρωση του Κοινού, όταν η έρευνα των αρμοδίων αρχών ολοκληρωθεί και υπάρχει τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δημοσίευσης της κας. Νέλλης Ψαρρού, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία με εξαιρετική ελαφρότητα και μοναδικό μυθιστορηματικό ύφος προσπαθεί να πλήξει το κύρος της Δημοτικής Αρχής, διαμορφώνοντας μια ατμόσφαιρα αμφισβήτησης και ενοχών, που θέτουν την ίδια στο επίκεντρο της προσοχής. Φαίνεται να έχει περισσότερο, ως στόχο, να σπείρει τη διχόνοια και τη σύγχυση στην περιοχή, κατά την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόστηκε στο Δήμο μας κατά κόρον στο παρελθόν, καθώς και τη δυσφήμιση της περιοχής με ανακρίβειες, υπερβολές και προσωπικές υποθέσεις. 
Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να τονίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ευημερίας και ανάπτυξης, σε πείσμα όσων επιδιώκουν τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων είναι διαρκής, ο αγώνας καθημερινός και υπεύθυνος, και πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί η ενότητα και η ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας. Δημοσιεύματα τέτοιου είδους κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας. 
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της κ. Νέλλης Ψαρρού μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της εδώ
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια