Προσφατα
.

25.3.16

Βοσνία και Σερβία ξανά στα μαχαίρια

Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν τελείωσε ποτέ-Η καταδικαστική απόφαση για τον Κάρατζιτς ξυπνά τον θρησκευτικό πόλεμο.
Η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης με κατηγορούμενο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς παίρνει άλλη τροπή με τον πρόεδρο της Σερβίας να την χαρακτηρίζει ως πολιτική απόφαση και όχι δικαστική που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τις ήδη τεταμένες σχέσεις των διαφορετικών εθνών που συνυπάρχουν στην Βοσνία. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, κάλεσε την σερβοβοσνιακή πολιτική ηγεσία να διαφυλάξει την ύπαρξη και την συνοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του σερβικού λαού στην Βοσνία. Καταδίκασε την απόφαση του ΔΠΔ και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να καταδικάζονται μόνο Σέρβοι ενώ όσοι μουσουλμάνοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Σαράγιεβο.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Κάρατζιτς. Ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου, Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις σε επτά περιοχές της Βοσνίας. Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς εξέφρασε επίσης τη λύπη του που "το δικαστήριο δεν διαπίστωσε την συμμετοχή του Βελιγραδίου στην υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης των μουσουλμάνων".

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία σε επτά περιοχές της Βοσνίας διότι κάτι τέτοιο θα στιγμάτιζε τον σερβικό λαό και θα χαρακτήριζε ως προϊόν γενοκτονίας την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Σημαντικό θεωρείται για τους αναλυτές το γεγονός ότι στην επεξήγηση της απόφασης του δικαστηρίου δεν αναφέρεται το όνομα του τότε προέδρου της Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς μεταξύ των εμπνευστών του «εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης του μη σερβικού πληθυσμού». 

Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι η απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι τόσο ο Κάρατζιτς όσο και όσοι πολέμησαν κάτω από την πολιτική του καθοδήγηση δεν καταδικάστηκαν για "εξόντωση μη σερβικού πληθυσμού" που σημαίνει ότι προέβησαν σε εθνοκάθαρση με στόχο τους μουσουλμάνους. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια