Προσφατα
.

7.2.16

Πρόσφυγες πεθαίνουν από το κρύο

Στο Αιγαίο πνίγονται στα Βαλκάνια πεθαίνουν από το κρύο-Mία έφηβη, μία ενήλικη νεκρές και παιδιά με κρυοπαγήματα.
Δύο πρόσφυγες βρέθηκαν νεκρές το βράδυ του Σαββάτου από το ψύχος στα νοτιοανατολικά της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ άλλοι δύο πρόσφυγες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. 

«Δύο γυναίκες υπέκυψαν, η μία νεαρή και η άλλη μεγαλύτερη. Οι συνοριοφύλακές μας τις μετέφεραν στα χέρια για να τις ζεστάνουν, εντούτοις το μοιραίο επήλθε, εξαιτίας του ψύχους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα. 

Το ένα από τα θύματα ήταν ηλικίας 14 έως 16 ετών και το άλλο μεταξύ 30 και 40 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δύο μετανάστριες περιλαμβάνονταν σε μια ομάδα 19 μεταναστών χωρίς χαρτιά που η αστυνομία ανακάλυψε στη χιονισμένη ορεινή περιοχή του Μάλκο Τάρνοβο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εθνικότητά τους δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη. Οι επιζώντες, μεταξύ των οποίων ένδεκα παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών, νοσηλεύθηκαν με κρυοπαγήματα στο Μπουργκάς, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Focus. Δύο ενήλικοι βρίσκονται σε ανάνηψη, πρόσθεσε. 

Στις 20 και στις 23 Ιανουαρίου, δύο άνδρες, προφανώς μετανάστες, είχαν βρεθεί νεκροί κοντά στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα, ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περίπου 30.000 μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καταγράφηκαν στη Βουλγαρία στη διάρκεια του 2015. Άλλοι καταφέρνουν να διασχίσουν παράνομα τη χώρα για να μην καταγραφούν και υποχρεωθούν να παραμείνουν εκεί. Διεθνείς οργανώσεις έχουν κατηγορήσει τις βουλγαρικές αρχές για κακομεταχείριση των προσφύγων. 

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά όχι και του χώρου Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας, παραμένει στο περιθώριο της κύριας μεταναστευτικής ροής προς τη δυτική Ευρώπη, κάτι που η κυβέρνηση εξηγεί επικαλούμενη τους αυστηρούς ελέγχους που επιβάλλει στα σύνορα.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια