Προσφατα
.

25.2.16

Η Γερμανία ψήφισε νόμο-φράκτη

Οι πρόσφυγες για 2 χρόνια δεν θα μπορούν να ενωθούν με τις οικογένειές τους-Μείωση κοινωνικών επιδομάτων και άμεση απέλαση αλλοδαπών παραβατών.
Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία, μια σειρά από μέτρα με τα οποία γίνονται σκληρότερες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες, την ώρα που το Βερολίνο αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα.

Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, υιοθέτησε με ψήφους 429 υπέρ έναντι 147 κατά και 4 αποχές τα μέτρα αυτά που έχουν επικριθεί έντονα από την αριστερή αντιπολίτευση και από οργανώσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες.

Κατά ψήφισαν επίσης περίπου 30 από τους 193 βουλευτές του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Μεταξύ αυτών ήταν και ο Κρίστοφ Στρέσερ, ο μέχρι πρότινος αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο Στρέσερ παραιτήθηκε την Δευτέρα, εκφράζοντας διαφωνίες για την αλλαγή της πολιτικής υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών.

Οι βουλευτές επικύρωσαν το πακέτο μέτρων, το λεγόμενο "Asylpaket II", που είχε συμφωνηθεί από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού στα τέλη Ιανουαρίου. Στο εξής, οι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς "επικουρικής προστασίας" (σ.σ. χαρακτηρισμός που βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από εκείνον του "ασύλου") δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στη Γερμανία και τα μέλη της οικογένειάς τους, για διάστημα δύο ετών.

Στα μέτρα προβλέπεται επίσης η ίδρυση στη Γερμανία πέντε κέντρων καταγραφής των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτημάτων που δεν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν δεκτά και κατά συνέπεια να διευκολυνθούν οι απελάσεις εκείνων που θα απορριφθούν. Θα μειωθούν εξάλλου και τα κοινωνικά επιδόματα που τους χορηγούνται. 

Οι βουλευτές ενέκριναν και ένα άλλο νομοσχέδιο για την απέλαση των αλλοδαπών παραβατών του νόμου. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν στην Κολωνία εκατοντάδες γυναίκες τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, με δράστες νεαρούς άνδρες, καταγόμενους κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής.

3,6 εκατ. πρόσφυγες μέχρι το 2020
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας η χώρα αναμένεται να δεχθεί κύμα επιπλέον 2,5 εκατ. προσφύγων βάση της μέχρι σήμερα μετακίνησης του προσφυγικού κύματος. 

Σήμερα οι αιτούντες άσυλο στην Γερμανία έχουν φτάσει το 1,1 εκατ. αλλά μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού από την Αυστρία και τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων οι αφίξεις ανά μέρα είναι περίπου 100 ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 2,000 καθημερινά και το φθινόπωρο ξεπερνούσαν τις 10,000

Τα 3,6 εκατ. προσφύγων είναι ένας εντελώς τεχνικός υπολογισμός ο οποίος θα μείνει μόνο ως μία πρόβλεψη εφόσον οι σκληροί νόμοι που ψηφίστηκαν από την γερμανική βουλή θα αλλάξει την γνώμη πολλών προσφύγων και μεταναστών να βλέπουν την Γερμανία ως την Γη της Επαγγελίας. 

Το ερώτημα που μένει είναι σε ποιες χώρες θα απορροφηθούν τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών τώρα που η Γερμανία δεν τους λέει "wellcome" αλλά "go home".   
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια