Προσφατα
.

19.1.16

Κίνδυνος ολικής καταστροφής από τα φράγματα της Eldorado

Στο "Ρήγμα της Ιερισσού" σχεδιάζει η Eldorado τα τεχνητά φράγματά της - Ελλιπείς οι μελέτες τις εταιρείας.
Δεν έφτανε η καταστροφή όλης της πανίδας και χλωρίδας, δεν έφτανε ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων τώρα έρχεται και ο κίνδυνος ολικής καταστροφής λόγω της σεισμικότητας στην περιοχή  αν η Eldorado κατασκευάσει τα τεχνητά φράγματα.

Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη για την κατασκευή τεχνητών φραγμάτων την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται η επένδυση από την εταιρεία Eldorado Gold.

"Το πρόβλημα είναι ότι τα φράγματα αυτά κατασκευάζονται σε πολύ μικρή απόσταση και το ένα απ' αυτά -και είναι μάλλον το πιο επικίνδυνο- κατασκευάζεται ακριβώς επάνω στο ρήγμα" είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα φράγμα, που κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν, σε πρόσφατους ιστορικούς χρόνους έχει δώσει σημαντικές μετατοπίσεις.

"Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση της τάξης των δύο, δυόμιση, ή τριών μέτρων που θα μετακινήσει ένα ολόκληρο φράγμα", σημείωσε.

Σχετικά με το "Ρήγμα της Ιερισσού", τόνισε ότι είναι από τα λίγα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, για το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά ότι η εκδήλωση ισχυρών σεισμών συνοδεύεται από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις. "Από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις οι οποίες τοπικά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα" είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωφυσικής, Παπαζάχος, αναφερόμενος έμμεσα στους κινδύνους που εγκυμονεί η κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή.

 Ξεκαθάρισε ότι τα όσα αναφέρει παραπάνω αποτελούν καθαρά επιστημονική άποψη και στηρίζεται -όπως είπε- πάνω σε υφιστάμενες μελέτες, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν και άλλα φράγματα πάνω σε σεισμικά ρήγματα και αναφέρθηκε στις τεχνητές λίμνες Σεβαλιέ στη Χαλκιδική. 

"Η δική μου παρέμβαση αφορά αυτό ακριβώς, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες υφιστάμενες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποια στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι από ατελή έως υπερβολικά ελλιπή -να το πω χαριτολογώντας- και που τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φράγματα αυτά από τις σεισμικές μετακινήσεις" επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος, όσον αφορά  στο θέμα της κατασκευής φραγμάτων στις Σκουριές από την εταιρεία. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια