Προσφατα
.

29.1.16

Δεν έχει τέλος το δράμα των γυναικών

Το να υπήρξες γυναίκα σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο είναι από μόνο του ηρωισμός. Από την  "πολιτισμένη" δύση μέχρι την "βάρβαρη" ανατολή τα πιο βασανισμένα θύματα των πολέμων ήταν πάντα οι γυναίκες. Το μαρτύριο των γυναικών Γεζίντι δεν τελειώνει ακόμη και όταν γλυτώνουν από τα χέρια των δημίων τους. 

Όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Human Rights Watch, πολλές γυναίκες που απέδρασαν από τα μπουντρούμια του Ισλαμικού Κράτους, αναγκάστηκαν στη συνέχεια να «αποδείξουν» τον βιασμό τους με μια διαδικασία γνωστή ως το «τεστ των δύο δακτύλων» 

Τις απήγαγαν και τις υπέβαλαν σε μήνες ολόκληρους σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, σαν να μην έφταναν τα μαρτύρια που πέρασαν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναρίθμητες γυναίκες και κορίτσια που κατάφεραν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη και να αναζητήσουν άσυλο στο Ιρακινό Κουρδιστάν βίωσαν έναν ακόμα εξευτελισμό: τους βαρβαρικούς «ελέγχους παρθενίας» που εφαρμόζουν ακόμα οι τοπικές αρχές για να «πιστοποιήσουν» τον βιασμό. 

Όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Human Rights Watch, αναρίθμητες γυναίκες που απέδρασαν από τα μπουντρούμια του Ισλαμικού Κράτους, όπου κρατούνταν για μήνες υποβαλλόμενες σε κάθε είδους κακοποίηση και βασανιστήριο, αναγκάστηκαν στη συνέχεια να «αποδείξουν» τα όσα κατήγγειλαν με μια διαδικασία γνωστή ως το «τεστ των δύο δακτύλων». 

 «Τα κορίτσια υποβλήθηκαν σε αυτή τη βάρβαρη και ανακριβή διαδικασία στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής εξέτασης για την πιστοποίηση του βιασμού» αναφέρει η ερευνήτρια του HRW, Rothna Begum, σε μια πρόσφατη έκθεση του οργανισμού. 

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων, που είναι όχι μόνο υποτιμητικοί για τις γυναίκες αλλά και ιδιαίτερα τραυματικοί για τα θύματα του βιασμού, χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από τα ιρακινά δικαστήρια, παρά τη ρητή επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα «τεστ παρθενίας» δεν έχουν επιστημονική εγκυρότητα. 

«Βασίζονται στην ευρέως διαδεδομένη αλλά αναληθή πεποίθηση ότι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι παρθένα έχουν άθικτους υμένες που αιμορραγούν κατά την πρώτη συνουσία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι έλεγχοι δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλοι για να πιστοποιήσουν εάν μια γυναίκα ή ένα κορίτσι έχει βιαστεί», επισημαίνει η κυρία Begum, που μίλησε σε δεκάδες κορίτσια τα οποία απέδρασαν από τους τζιχαντιστές. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κοριτσιών χρήζουν ιατρικής αλλά και ψυχολογικής βοήθειας, την οποία ωστόσο δεν τους παρέχουν οι κουρδικές αρχές, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης πόρων. Παρόλο δε που οι μαρτυρίες τους λαμβάνονται σοβαρά και δεν αμφισβητούνται, αρκετά από αυτά τα κορίτσια υποβάλλονται στους παρωχημένους ελέγχους που επιδεινώνουν το τραύμα τους.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια