Προσφατα
.

28.1.16

Θα γίνει ο ιός Ζίκα πανδημία;

Στην αρχή μίλαγαν για περιστατικά στην νότια Αμερική, ύστερα για κρούσματα και στην βόρεια Αμερική. τελικά διαπίστωσαν πως ο ιός επελαύνει και στην Ευρώπη. Τώρα ο ΠΟΥ προειδοποιεί για 3-4 εκατομμύρια κρούσματα στον επόμενο χρόνο. 
Όσο για το εμβόλιο, χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια για να το φτιάξουν όπως λένε οι επιστήμονες. Οι δηλώσεις δεν θα λέγαμε πως είναι καθησυχαστικές εκτός κι αν πρόκειται για τα γνωστά παιγνίδια της παγκόσμιας εκμετάλλευσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες. 
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο ιός θα μπορούσε να πλήξει τον ερχόμενο χρόνο 3-4 εκατ. ανθρώπων στην Αμερική, ενώ 1,5 εκατ. πολιτών μόνο στη Βραζιλία, όπου σε λιγότερο από ένα έτος έχουν γεννηθεί 4.000 παιδιά με μικροκεφαλία. 
Η Τσαν σε ενημέρωση στη Γενεύη, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία της, για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού Ζίκα και ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα. «Το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό, όπως και το επίπεδο της αβεβαιότητας. 
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρέπει να λάβουμε γρήγορα απαντήσεις. Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη επιτροπή, στη Γενεύη την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε η Τσαν, η οποία τόνισε πως η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
«Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι “εκρηκτική”», πρόσθεσε η Τσαν. 
Στο μεταξύ, μπορεί ο Ομπάμα να κάλεσε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν ταχύτατα το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, όμως οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι δεν θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία δεκαετία. 
Οι Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτατη εξάπλωση του ιού καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς δυνητικά ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική πανδημία. 
Οι ίδιοι πρόσθεσαν επίσης πως, αν και το εμβόλιο κατά του ιού μπορεί να δοκιμαστεί σε δύο χρόνια, η διάθεσή του στο ευρύ κοινό αναμένεται σε δέκα χρόνια. 
Σε άρθρο τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, οι επιστήμονες Ντάνιελ Λούσι και Λόρενς Γκόστιν υπογραμμίζουν ότι, επειδή ο ΠΟΥ απέτυχε να δράσει έγκαιρα στην περίπτωση του ιού Έμπολα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι, φοβούνται κάτι αντίστοιχο και για τον ιό Ζίκα. 
Ο ιός εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου και έλαβε διαστάσεις στη Βραζιλία, τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.   
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια