Προσφατα
.

2.12.15

13 χρόνια στο Γκουαντάναμο λόγω λάθους

Ένας άνδρας που κρατούνταν επί δεκατρία χρόνια στην φυλακή-στρατόπεδο συγκέντρωσης υπόπτων για τρομοκρατία στον κόλπο του Γκουαντάναμο, αποδείχτηκε ότι κατέληξε εκεί από λάθος ταυτοποίηση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη. 
Σύμφωνα με τον Guardian, ο 37χρονος Mustafa al-Aziz al-Shamiri έχει πολεμήσει πράγματι πολεμήσει στο Αφγανιστάν στο πλευρό της Αλ Κάιντα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν είχε ηγετικό ρόλο στην Ισλαμιστική Οργάνωση. 
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, το υπουργείο Ασφαλείας τον είχε καταγράψει ως εκπαιδευτή και πληροφοριοδότη των Ισλαμιστών από λάθος. Στην πραγματικότητα το όνομά του έμοιαζε με εκείνο κάποιων ανώτατων στελεχών της Αλ Κάιντα που δεν έχουν συλληφθεί. 
Η υπόθεσή του πρόκειται να εκδικαστεί, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αφεθεί ελεύθερος. Συνήγορος του al-Shamiri τον περιέγραψε ως ένα ενθουσιώδη και συνεργάσιμο άνδρα που δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο 37χρονος παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής και αγγλικών μέσα στην φυλακή, ενώ έχει φτιάξει περισσότερα από 30 γλυκά για τους συγκρατούμενούς του. 
«Είναι πρόθυμος να πάει σε όποιο χώρα τον υποδεχτεί», ανέφερε ο συνήγορός του. Ο al-Shamiri κρατούνταν στο Γκουαντάναμο από το 2002. 
Είναι ένας εκ των 107 κρατουμένων, 48 εκ των οποίων πρόκειται να απελευθερωθούν. Δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν ίδιος θα γίνει ο 49ος κρατούμενος.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια