Προσφατα
.

16.10.15

Σέττα

Μαρία Τσολακίδη
Το πιο ορεινό χωριό της Εύβοιας σε υψόμετρο 750 μέτρων, που σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το πήρε από την Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου που είχε την περιοχή δική του κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα πλατάνια, τα έλατα, οι βελανιδιές, οι καστανιές σε συνδυασμό με τα καλλιεργήσιμα οπωροφόρα δέντρα των κατοίκων κάνουν το χωριό ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα.
Οι εκπλήξεις της φύσης δεν σταματούν μόνο στην επιφάνεια αλλά συνεχίζουν και υπογείως. Το βαθύτερο βάραθρο της Εύβοιας βρίσκεται εκεί με το όνομα “Βόλαθρος”. Έχει βάθος 120 μέτρα και όσοι έχουν το κουράγιο να το κατέβουν θα βρεθούν σε μία αίθουσα σταλακτιτών 4 μέτρων διαμέτρου και 10 μέτρων ύψους.
Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί γιατί η Σέττα κρύβει κι άλλα κάτω από τον ορεινό της όγκο. Στην βραχώδη οροσειρά της Δίρφυς στο Ξηροβούνι στην θέση Λάμνα βρίσκεται το σπήλαιο της Σέττας συνολικού εμβαδού 400τ.μ. Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα και σε αυτά έχουν δημιουργηθεί λίμνες. 
Είτε πάνω, είτε κάτω η Σέττα σε όλες τις εποχές του χρόνου δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Αν είσαι λάτρης των άγριων μανιταριών το φθινοπωρινό κυνήγι τους θα σε βάλει βαθιά στο δάσος κάνοντάς σε να καταλάβεις γιατί η θεά Ήρα είχε την οροσειρά της Δίρφυς υπό την προστασία της. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια