Προσφατα
.

7.10.15

ΤΕΛΟΣ τα χρήματα για τη σίτιση των μεταναστών

Το ελεγκτικό συνέδριο κόβει τις δαπάνες της αστυνομίας για την καθημερινή σίτιση μεταναστών και προσφύγων στο Μερσινίδι
Σύγχυση αλλά και προβληματισμό στις τοπικές αρχές προκάλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, να κρίνει παράνομη τη διάταξη στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ώρα που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βουλιάζουν καθημερινά από τα καραβάνια των προσφύγων. 

Η απόφαση 
Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μπορεί να σιτιστεί κάποιος πρόσφυγας θα πρέπει να έχει την τυπική «ιδιότητα» του κρατουμένου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των Σύριων μεταναστών για τους οποίους δεν ισχύει η κράτηση αλλά η έκδοση βεβαίωσης εξάμηνης παραμονής στην Ελλάδα. 

Κάπου εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα σε ότι αφορά στη Χίο. Ήδη από χθες η Αστυνομία, η οποία είχε αναλάβει από τις αρχές του έτους τη σίτιση των μεταναστών, ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι σταματάει τη διαδικασία διανομής φαγητού με δεδομένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

«Από την αρχή του έτους η Αστυνομία έχει προβεί σε δαπάνες ύψους 701.000 ευρώ για τη σίτιση των μεταναστών ενώ έχει δώσει 60.000 ευρώ έναντι στους καταστηματάρχες που είχαν αναλάβει τη διανομή φαγητού. Το ποσό το οποίο αναλογεί είναι 5,87 ευρώ για κάθε μετανάστη», εξήγησε στον «π» στέλεχος της Α.Δ. Χίου, μεταφέροντας τη βεβαιότητά του ότι κανείς καταστηματάρχης δεν πρόκειται να «χάσει» τα χρήματα που του οφείλονται. 

Σίτιση με «energy biscuits» 
Τη σκυτάλη από την Αστυνομία, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης έλαβε τόσο η Περιφέρεια όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Όπως εξήγησε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης τα τελευταία χρήματα που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια θα διατεθούν για τη σίτιση όσων ατόμων βρίσκονται στο Κέντρο και στον Καταυλισμό του Μερσινιδίου. Χθες μάλιστα με δικά της έξοδα προχώρησε στην πληρωμή 400 μερίδων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων που φιλοξενούνται προσωρινά στον χώρο. 

Παράλληλα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αναλάβει τη διαμονή «energy biscuits» και πόσιμου νερού σε όσους μετανάστες διαμένουν προσωρινά στο Μερσινίδι. 

«Πρόκειται για μπισκότα που καλύπτουν τις αναγκαίες θερμίδες που πρέπει να λάβει ένας ενήλικας κατά τη διάρκεια μίας ημέρας», δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής ο οποίος έγινε αποδέκτης της πρόθεσης της Ύπατης Αρμοστείας. 

Έπιασαν πάτο τα κονδύλια της Περιφέρειας 
Η διακοπή των συσσιτίων στο Μερσινίδι δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο συνέβη και με τα σάντουιτς που μοίραζε μέχρι χθες η Περιφέρεια στους μετανάστες του Δημοτικού Κήπου. 

«Από τον Αύγουστο είχαμε πει ότι θα διαθέσουμε 70.000 ευρώ για να παρέχουμε ότι μπορούμε στους μετανάστες του Κήπου. Έτσι δίναμε κάποια σάντουιτς, νερά και παιδικές τροφές. Όμως πλέον εξαντλούμε τις τελευταίες μας οικονομικές δυνατότητες, την ώρα που το κράτος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Είναι γεγονός ότι ψυχορραγούμε. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ πλέον», διεμήνυσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, τονίζοντας ότι η Π.Ε. Χίου έχει στην παρούσα φάση στη διάθεσή της λιγότερα από 9.000 ευρώ. 


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια