Προσφατα
.

3.9.15

Στήνουν παγίδα στους ανέργους με δόλωμα το ΕΣΠΑ

Γιάννης Λαζάρου
Το κόλπο έγινε πρώτη φορά επί κυβερνήσεως Σημίτη, η οποία μέσω πακέτων "χάριζε" 5.000.000 δρχ να κάνει όποιος θέλει μια δουλειά με την υποχρέωση να την κρατήσει ( αν θυμάμαι καλώς) μία πενταετία. Τότε λοιπόν, μέσα στην καλή χαρά αφού ήταν όλα τζάμπα όρμησαν ακόμη και οι νοικοκυρές να γίνουν έμποροι και επιχειρηματίες. Όλοι να ανοίξουν μαγαζιά και επιχειρήσεις αφού η καλή κυβέρνηση τους "χάριζε" το χρήμα.
Εκείνη την εποχή παραδοσιακοί επαγγελματίες όπως καφετζήδες, χασάπηδες, έμποροι και κατασκευαστές ειδών νυφικών, μπακάληδες, μαντράδες οικοδομικών υλικών, έμποροι ρούχων (μπουτίκ) και πολλές άλλες κατηγορίες που ζούσαν από το επάγγελμα, οδηγήθηκαν στο εγκεφαλικό βλέποντας την δουλειά τους να φτάνει στο ναδίρ από τους νεόκοπους επιχειρηματίες που κατασκεύασε ο Σημίτης.
Οι νεόκοποι επιχειρηματίες δεν είχαν υπολογίσει με απλό πολλαπλασιασμό τα στάνταρ έξοδα της επιχείρησής τους, δηλαδή τόσο ΤΕΒΕ επί 12, τόσο νοίκι επί 12, τόσο νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο επί δώδεκα και άλλα πάγια επί 12 και μετά να τα βάλουν όλα αυτά επί 5 χρόνια που είχαν την υποχρέωση να κρατήσουν την δουλειά και δεν άργησαν να τρέχουν και να μην φτάνουν. Διότι τα λεφτά που τους έδινε δεν έφταναν να καλύψουν ούτε το ΤΕΒΕ, όχι να κινήσουν επιχείρηση πέρα από την ασχετοσύνη του καθένα στο αντικείμενο που είχε επιλέξει.
Τα οφέλη ήταν μόνο γι' αυτούς που σκέφτηκαν το κόλπο και το εφάρμοσε ο Σημίτης.
α) Ήταν η αρχή της αποδόμησης της αγοράς πράγμα που συνέφερε κάποιους,
β) Κυκλοφόρησε χρήμα στους ημέτερους με τα λαδώματα για σπρωχτεί η αίτηση.
γ) Αναγκάστηκαν πάρα πολλοί να καταφύγουν σε δάνεια που τότε ήταν και εύκολα.
δ) Φαίνονταν ο δείκτης ανεργίας ανύπαρκτος.
Αυτές βέβαια οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, αλλά τα χρέη για τους χαρούμενους αρχικά επιχειρηματίες έμειναν.

Το ΕΣΠΑ "χαρίζει" χρήμα τρέξτε
Ένα καινούριο κόλπο στήνεται τις μέρες μας από το εργαλείο εκμαυλισμού (ΕΣΠΑ) με τουλάχιστον δυο ορατά θετικά για τους κατακτητές της Ε.Ε. Το ένα είναι η μείωση των δεικτών ανεργίας και το άλλο η υπερχρέωση όσων εμπλακούν στην ιστορία. Για το χρήμα που θα φάνε οι ημέτεροι δεν συζητάμε αυτή είναι αέναη υπόθεση στην Ελλάδα.
Με νταούλια και πανηγυρισμούς έχουμε την ανακοίνωση των κυβερνώντων πως ήρθε κοινοτική χρηματοδότηση και μπορούν να τη διεκδικήσουν μέσα από δύο προγράμματα, την «Επιχειρηματική Ευκαιρία» και το «Επιχειρούμε Δυναμικά». Είναι και τα ονόματα που δίνουν σε τέτοιες αεριτζίδικες ιστορίες που σε κάνουν να τρέχεις να στηθείς στην ουρά.
Θα αντιπαρέλθουμε την όλη ιστορία που για μια ακόμη φορά θα στείλει τα πακέτα στις θυρίδες των ημέτερων και θα σταθούμε μόνο σε τούτο:
Το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% της δημόσιας δαπάνης. 
Πραγματικά ο άνεργος που είναι οπωσδήποτε εγγεγραμμένος στο μητρώο ΟΑΕΔ, έχει καταστρώσει τα σχέδιά του και είναι έτοιμος να γίνει ένας νέος Ωνάσης. Τι του λείπει; Μια μικρή βοήθεια που έρχεται να την προσφέρει εξ ολοκλήρου η μαμά Ευρώπη. Ο άνεργος δεν σκέφτεται ούτε πως θα φάει καθημερινά, το μόνο που τον ταλανίζει είναι τα σχέδια τα επιχειρηματικά. 
Θα προσέξατε πως του καλύπτει ακόμη και θέσεις απασχόλησης, λες και οι άλλοι άνεργοι δεν έχουν επιχειρηματικά σχέδια σε μια χώρα που δεν ξέρει ο επιχειρηματίας τι φόρος και τι ΦΠΑ θα ισχύει την επόμενη μέρα. Φοβάμαι πως θα ξεμείνουμε από θέσεις εργασίας, αφού όλοι οι άνεργοι θα γίνουν το λιγότερο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή τη φορά όλο το κόλπο στοχεύει ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών και με το άλλο πρόγραμμα και σίγουρα θα τους οδηγήσει στον πλήρη αφανισμό. Οι επαγγελματίες ψαράδες, αγρότες, αρτοποιοί κ.ο.κ δεν θα μπορούν να αντέξουν την κατάσταση που διαμορφώνεται διότι βάλλονται και από την φοροκαταιγίδα. 
Το παραμύθι πως και οι ίδιοι μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα είναι καλό, αλλά όσοι το έκαναν παλαιότερα θα σας μιλήσουν για τον κακό δράκο που εμφανίζεται από την ώρα που ξεκινάει το δικαιούσαι 10 θέλω τα 6 να το προχωρήσουμε. 
Τέλος, δεν ξέρω πόσοι από σας γνωρίζουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με Διαχείριση αποβλήτων, Ανακύκλωση Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων για να ενταχθούν στο κόλπο, αλλά και το τελευταίο κουνούπι ξέρει πως για αυτές τις δουλειές κάποια στιγμή σφάχτηκαν ο Μπόμπολας και το σινάφι του για την αποκλειστικότητα. 
« PREV
NEXT »

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ...