Προσφατα
.

9.9.15

Οι Καρυάτιδες του Αιγαίου

Όλυμπος, αλλά γένους θηλυκού. Η Όλυμπος. Αυτό το χωριό της Κάρπαθου δεν είναι σπάνιο μόνο λόγο της γεωγραφικής θέσης αλλά και τη μοναδικότητα των γυναικών του. Η Όλυμπος ακόμη και σήμερα είναι απομονωμένη από τον "πολιτισμό" ή αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα ως έχουν, παράμεινε πολιτισμένη χωρίς πολύχρωμα φτιασίδια. Τι να τα κάνει άλλωστε όταν βλέπεις τις γυναίκες της. Κινούνται σαν πίνακες ζωγραφικής μέσα στις μοναδικές τους φορεσιές σπάνιας καλαισθησίας. Ειδικά το Πάσχα, που από μωρό μέχρι ηλικιωμένη, φορούν όλες τις καλύτερες χειροποίητες φορεσιές τους για να τιμήσουν την ημέρα.

Η Όλυμπος όμως είναι γενικά γένους θηλυκού. Η κοινωνία πατροπαράδοτα είναι μητριαρχική. Η τήρηση των παλιών θεσμών θέλει η ιδιοκτησία να κληρονομείται στην πρωτογεννημένη κόρη κι ας υπάρχουν και γιοι στην οικογένεια. Ίσως αυτός ήταν ένας λόγος που η μετανάστευση ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στην Όλυμπο.
Οι γυναίκες της Ολύμπου έχουν τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την κοινωνία. Υφαίνουν με το χέρι, κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και καλλιεργούν αποκλειστικά αυτές τα χωράφια. Οι άνδρες είναι μακρυά τους, αφού συνήθως εργάζονται στην θάλασσα.
Μέχρι και σήμερα αυτό το χωριό, που στέκεται πάνω σε γκρεμό που για βάση έχει την θάλασσα, κινείται με τους δικούς του ρυθμούς. Όσο χρώμα λείπει από το τοπίο το κουβαλάνε πάνω τους οι Καρυάτιδες του Αιγαίου.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια