Προσφατα
.

9.8.15

Ο ένας από τους λόγους που έφτιαξαν τον ISIS ΗΠΑ και Γερμανία

Γερμανία: «Χρυσές δουλειές» με πωλήσεις όπλων σε αραβικές χώρες
Συνολικά έσοδα που ξεπερνούν τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών, τα γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας στις αραβικές χώρες αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό.

Μπορεί ο Γερμανός αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να έχει ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά ότι θα υπάρξει μια μείωση των εξαγωγών όπλων, όμως όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Γερμανία, αυτό δεν αφορούσε τις αραβικές χώρες.

Σ' αυτές, όπως υπολογίζει το περιοδικό Der Spiegel, βασιζόμενο σε πληροφορίες που έχει συλλέξει, οι εξαγωγές θ' ανέβουν κατά 50% μέσα στην επόμενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές εξοπλισμού στις αραβικές χώρες έχουν διπλασιαστεί, με τα Γερμανικά τανκς να είναι τα αγαπημένα «παιχνίδια» των εισαγωγέων σ' αυτές τις χώρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει σταματήσει τις εξαγωγές στην Σαουδική Αραβία, ακυρώνοντας κάποιες από τις παραγγελίες της ή αφήνοντάς της ανενεργές για μεταγενέστερη επανεξέταση.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα όπλων για εξαγωγή από το πρώτο εξάμηνο του 2015, από την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς. Το ποσοστό αυτής της αύξησης υπολογίζεται γύρω στο 50%, και φθάνει στα 3,31 δισεκατομύρια ευρώ.

Μαζί με δικαιώματα παραγωγής όπλων -κατά κύριο λόγο σε συνεργασία με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ- ο κλάδος της εξαγωγής όπλων για την Γερμανία θα αποφέρει περί τα 6,35 δισεκατομύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά κυρίως Αραβικές χώρες και ιδίως στη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με το Der Spiegel οι πιο πρόσφατες γνωστές εξαγωγές της Γερμανίας αφορούσα 12 τανκς τύπου «Fuchs» στο Κουβέϊτ καθώς και ένα υποβρύχιο του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος της κατακασκευής και πώλησης όπλων αναδεικνύεται σε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην οικονομική -και πολιτική- δραστηριότητα της Γερμανίας. Κάτι που ίσως εξηγεί πολλά στη σχέση της με την άλλη μεγάλη δύναμη παραγωγής όπλων στην Ευρώπη, την Γαλλία.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια