Προσφατα
.

27.8.15

Μυστηριώδης δολοφονία οικολόγου στον Αμαζόνιο

Έρευνα διεξάγουν οι αρχές της Βραζιλίας
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά τη δολοφονία ενός οικολόγου που υπερασπιζόταν μια από τις τελευταίες παρθένες εκτάσεις τροπικού δάσους στον ανατολικό Αμαζόνιο.
Ο επιθεωρητής της αστυνομίας Αλεσάντρε Σαράιβα δήλωσε στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού σταθμού Globo ότι η εξιχνίαση του φόνου του Χαιμούντου Σάντους Ροντρίγκες στην προστατευόμενη περιοχή Γκουρουπί, στην πολιτεία Μαρανιάου, στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας, αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για τις αρχές.
Αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν είπαν στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο Σάντους Ροντρίγκες και η σύζυγός του έπεσαν σε ενέδρα καθώς διέσχιζαν μια γέφυρα. Ένοπλοι που κρύβονταν στο δάσος άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Η σύζυγος του οικολόγου επιβίωσε.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ο Σάντους Ροντρίγκες είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του.
Οι προστατευόμενες περιοχές στη βόρεια Βραζιλία, πατρίδα ορισμένων φυλών ιθαγενών που ζουν εντελώς αποκομμένες από τον σύγχρονο πολιτισμό, υφίστανται εισβολές από παράνομους υλοτόμους, που συχνά δεν διστάζουν να ασκούν βία εναντίον όσων προσπαθούν να τους εμποδίσουν.
Η οργάνωση Global Witness ανέφερε ότι η Βραζιλία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για εκείνους που προασπίζονται το περιβάλλον σε έκθεσή της πέρυσι, κάνοντας λόγο για 448 δολοφονίες οικολόγων ακτιβιστών από το 2002 ως το 2013.
Ο θάνατος του Σάντους Ροντρίγκες, την Τρίτη, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρχές διότι ήταν ο αντιπρόσωπος στην περιοχή του Ινστιτούτου Τσίκου Μέντες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια