Προσφατα
.

30.8.15

Πρόβλημα με Ευρωπαίους μετανάστες στην Γερμανία

Τι θα γίνουν όσοι αναζήτησαν εργασία στην Γερμανία από την Ευρώπη;
Γιάννης Λαζάρου
Ως κράτος η Γερμανία ποτέ δεν σεβάστηκε συνθήκες και συμφωνίες όταν μπαίνει το συμφέρον της μπροστά. Το πρόσφατο περιστατικό με την αναστολή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για να δεχτεί μόνο πλούσιους πρόσφυγες είναι μια από τις περιπτώσεις. Όμως η χτεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρέπει να προβληματίσει έντονα τόσο τους υποψήφιους μετανάστες αλλά και τους ήδη υπάρχοντες στην Γερμανία.
"Χαιρόμαστε που πολλοί άνθρωποι στη Σερβία, την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσβλέπουν στην Ευρώπη με ελπίδα. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ' όλ' αυτά, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων προέρχεται από αυτές τις χώρες", είπε ο Σταϊνμάγερ.
Αν σκεφτεί κανείς πως χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη οι οποίοι αναζητούν ένα μεροκάματο καταλήγουν εκεί και ο Σταϊνμάγερ τους καλεί να γυρίσουν στις πατρίδες τους ενώ στην χώρα του οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, το ερώτημα είναι με ποιους θα τους αντικαταστήσουν.
Μέχρι πρότινος ακόμη και η Μέρκελ καλούσε όλων των ειδικοτήτων μετανάστες από ανειδίκευτους εργάτες μέχρι επιστήμονες να εργαστούν στην Γερμανία. Τι άλλαξε λοιπόν;
Ο όγκος μεταναστών και προσφύγων από χώρες εκτός Ευρώπης άλλαξε. Όλες η κατηγορίες εργατικού δυναμικού είναι στην διάθεσή τους πια από επιστημονικό μέχρι ανειδίκευτο.Το μαύρο μεροκάματο που παίρνει ένας Ευρωπαίος φυσικά δεν θα είναι ίδιο με το μεροκάματο που θα δώσει σε έναν προερχόμενο από Αφρικανική ή Ασιατική χώρα. Στα κύματα των προσφύγων συμπεριλαμβάνεται και επιστημονικό προσωπικό που φυσικά και δεν πάρει τον μισθό ενός επιστήμονα που προέρχεται από Ευρωπαϊκή χώρα.
Πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού πως  "πριν από μερικές ημέρες ότι το 95% των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου που υποβάλουν πολίτες από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απορρίπτεται", κρύβονται μάλλον οι μελλοντικές κινήσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό. Εξ άλλου οι Γερμανοί έχουν πείρα στο στήσιμο στρατοπέδων εργασίας. 
Τόσο οι δηλώσεις αλλά και οι κινήσεις των τελευταίων ημερών θα πρέπει να προβληματίσουν άμεσα όσους σκέφτονται την μετακίνησή τους προς την Γερμανία, αλλά και τους ήδη υπάρχοντες στην χώρα που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια