Προσφατα
.

5.8.15

Οι δανειστές κάνουν παιχνίδι μόνοι τους

Δανείζουν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πριν υπογραφές-Η κυβέρνηση σε ρόλο μαριονέτας των δανειστών
Ξενοφώντας Ερμείδης
Όλα βαίνουν ακριβώς όπως τα θέλουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς να είναι έτοιμο το Μνημόνιο μέσα Αυγούστου και ο Γιούνκερ δεν ξεχνά να χτυπά στην πλάτη την ελληνική κυβέρνηση για τις εργασίες της υπέρ των δανειστών.

"Όλες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου...οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο, σύμφωνα τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με την Επιτροπή", είπε  σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, "θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας", (μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο), συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτό που επείγει για τους δανειστές είναι να πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ μέσα Αυγούστου και για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο Επιτροπών της Ε.Ε ψήφισε να μπορεί ο ESM να δώσει "δάνειο-γέφυρα" έτσι ώστε να βγαίνουν κερδισμένοι οι δανειστές. Ο κανονισμός του ESM αλλάζει για χάρη της Ελλάδας!

Αυτό δείχνει επίσης πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση για το Μνημόνιο που συντάσσει και ότι θα αποδεχτεί όλους τους όρους, αφού ανοίγουν την κάνουλα δανεισμού από τον ESM χωρίς να υπογραφεί πριν η Συμφωνία. Χρηματοδοτούν νωρίτερα τα δικά τους ταμεία και τράπεζες επιβάλλοντας τους τόκους του δανείου νωρίτερα στους Έλληνες.

Αναδιάρθρωση πιθανόν να σημαίνει τα χειρότερα
Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ξανασυζητήσει τη μείωση του χρέους αποδεικνύεται από τον κ.Φίλη ο οποίος αφού ενημέρωσε τους Έλληνες ότι τα μέτρα που έρχονται θα είναι σκληρά, δήλωσε ότι πρώτα θα υπογράψουν την Συμφωνία και μετά θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, εφόσον θα έχει βάλει την υπογραφή της σε όσα ζήτησαν οι δανειστές. Πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει μόνο από τους δανειστές όταν αποφασίσουν ότι η πολιτική υψηλού χρέους της Ελλάδας δεν τους συμφέρει. 

Αναδιάρθρωση του χρέους δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση αυτού, όπως δεν σημαίνει ότι οι όροι για την πιθανή του αναδιάρθρωση δεν θα είναι σκληρότεροι ακόμα και από το Μνημόνιο που υπογράφεται είτε τον Αύγουστο, είτε τον Σεπτέμβριο.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια