Προσφατα
.

24.8.15

Επίδομα αντί σύνταξης

Για να βάλουν τάξη στις στις πρόωρες συντάξεις του δημόσιου παίρνουν σβάρνα τους άνεργους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους
Η πλειονότητα των νέων «επιδοματούχων» τους οποίους γέννησε το τρίτο μνημόνιο είναι μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα και άνεργοι που βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη και θα ζουν στο εξής με 150-300 ευρώ.

Οι εφαρμοζόμενες διατάξεις (καταβολή μόνο του οργανικού ποσού της σύνταξης έως τα 67, αλλαγή τρόπου υπολογισμού) εξοντώνουν τους ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές σε σύνολο ασφάλισης 15-20 ετών, εξουδετερώνοντας το πλεονέκτημα των περισσότερων ενσήμων, αφού τελικά αυτό δεν εγγυάται ένα καλύτερο ποσό.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Γιώργος Κουτσούκος, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Κρεμαλής, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα για όρια ηλικίας και ύψος σύνταξης, «η χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως την ηλικία των 67 ετών θίγει αναμφισβήτητα όσους έχουν συμπληρώσει 15-20 χρόνια ασφάλισης (4.500-6.000 ένσημα) και έχουν χαμηλές αποδοχές. Κυρίως, δε, πλήττει ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τις μητέρες με ανήλικα τέκνα στον ιδιωτικό τομέα (5.500 ημέρες ασφάλισης), ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις στο Δημόσιο (πλην των ανδρών - γυναικών με ανήλικο, ειδική κατηγορία αποτελούν και οι τρίτεκνοι στον δημόσιο τομέα), με βάση τη διάκριση βασικής και αναλογικής σύνταξης».

1ο παράδειγμα:
Ασφαλισμένος/η στον ΟΑΕΕ με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία, αν βγει στη σύνταξη στα 60 έτη και όχι στα 67 και του χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές του εισφορές, θα παίρνει σύνταξη 420 ευρώ αντί για 640 ευρώ που ισχύει σήμερα. Καταλύτης για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ αποτελούν οι ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες υπαγόταν ο εν δυνάμει συνταξιούχος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και για πόσο χρονικό διάστημα. Όσο χαμηλότερες οι ασφαλιστικές κατηγορίες, τόσο πιο συρρικνωμένο θα εμφανίζεται και το ποσό της σύνταξης, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, θα μοιάζει ομολογουμένως με επίδομα.

2ο παράδειγμα: Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα πάρει στα 55 της σύνταξη 315 ευρώ αντί των 486 ευρώ, ενώ με 20 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε λίγα περισσότερα, δηλαδή 352 ευρώ. Αν αμειβόταν με τον κατώτερο μισθό ή δούλευε με μερική απασχόληση, η σύνταξή της για 20 χρόνια εργασίας δεν θα ξεπερνούσε τα 297 ευρώ.

Μειώσεις, μικρότερες στην αρχή, δραστικότερες μετά το 2023, θα υποστούν οι συντάξεις εξαιτίας του νέου τρόπο υπολογισμού με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ ακόμη και για όσους έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης! Υπενθυμίζουμε ότι όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε Ταμείου έως τις 31/12/2010 και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 θα τους χορηγούνται δύο τμήματα σύνταξης: ένα με βάση τα ποσοστά που ίσχυαν για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και ένα δεύτερο τμήμα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλογία της βασικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011.

Πρώτο Θέμα 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια