Προσφατα
.

13.8.15

Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Γερμανίας

Οι Γερμανοί "πνίγονται" σε μια κουταλιά νερό από τους μετανάστες και πρόσφυγες που εισρέουν στην χώρα τους.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα χτύπησε και την πόρτα της Γερμανίας. Ήδη μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στις υπηρεσίες για τα νόμιμα χαρτιά που θα τούς επιτρέψουν να μείνουν στην χώρα. Η Deutsche Welle αναφέρει ότι το Βερολίνο δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στο όλο αυξανόμενο κύμα προσφύγων που φθάνουν. Ξεχωρίζει ανάμεσα στους πρόσφυγες τον 20χρονο Σαρμάχ από την Συρία ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει την δυσκολία για τον μικρό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι βέβαια παρανυχίδα.

"Πέντε μέρες περίμενε ο νεαρός μπροστά από την περιφερειακή υπηρεσία για θέματα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι να έρθει επιτέλους η σειρά του ώστε να εξυπηρετηθεί και να γίνει η εγγραφή του στα σχετικά μητρώα. Η εν λόγω υπηρεσία είναι η μόνη αρμόδια για τους πρόσφυγες στο Βερολίνο και για την ώρα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Μάριο Τσάγια, επικεφαλής του τμήματος για κοινωνικά θέματα και θέματα υγείας της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου. ''Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά που με τις υπάρχουσες διοικητικές δομές δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την φροντίδα των ανθρώπων που έρχονται από τις εστίες κρίσης".

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να κλείνει η υπηρεσία τα Σαββατοκύριακα και οι πρόσφυγες να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία όμως δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές για να τους εξυπηρετήσουν. Αστυνομικοί ήταν και εκείνοι που επενέβησαν την περασμένη Παρασκευή όταν περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίστηκαν μπροστά από την υπηρεσία και ακολούθησαν διαπληκτισμοί.

80 υπάλληλοι για χιλιάδες αιτήσεις
Οι μισοί περίπου από τους νεοαφιχθέντες στο Βερολίνο προέρχονται από χώρες των δυτικών Βαλκανίων και οι πιθανότητες να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη Γερμανία είναι λιγότερες από 1%. Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την διαδικασία καταγραφής τους, η οποία διαρκεί πολλές ώρες
Σε αυτήν υποβάλλεται και ο νεαρός Σαρμάχ, τον οποίο όμως δεν πτοεί η πολύωρη αναμονή.

Σχεδόν ένα μήνα βρισκόταν στο δρόμο. Από την πατρίδα του απ' όπου έφυγε λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και συριακού στρατού, πέρασε στον Λίβανο από εκεί στην Τουρκία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία και τέλος Γερμανία.
80 υπάλληλοι είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνοι για την καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Πολύ λιγότεροι απ' ό,τι χρειάζονται για να εξυπηρετηθεί αυτός ο μεγάλος αριθμός. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ εκτιμά πως τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο. "Δεν περιμένουμε αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα να κοπάσει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Δεν βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση στο Βερολίνο, σε μια προβληματική κατάσταση"

Περίπου 30.000 πρόσφυγες αναμένονται μέχρι το τέλος της χρονιάς στην πρωτεύουσα. Το Βερολίνο προβλέπεται να δεχθεί περίπου το 5% του συνόλου των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία.
Την προηγούμενη χρόνια μόλις ένας στους τέσσερις έλαβε τελικά άδεια παραμονής.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια