Προσφατα
.

25.7.15

Χάκερ ελέγχουν αυτοκίνητο από τον καναπέ τους

Τα νέα μοντέλα έχουν κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να επιλυθούν άμεσα
Αμερικανοί χάκερ έδειξαν στην πράξη ότι είναι δυνατόν να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. 
Συγκεκριμένα, ανέλαβαν τον έλεγχο του τιμονιού, των φρένων και άλλων συστημάτων ενός τζιπ «Cherokee», το οποίο έβγαλαν από το δρόμο και το έριξαν σε ένα χαντάκι. 

Επρόκειτο για μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων δυνατοτήτων των χάκερ και μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του μέλλοντος, που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών. 

Ένα τυπικό σύγχρονο «έξυπνο» αυτοκίνητο περιέχει περίπου 50 υπολογιστές διασυνδεδεμένους μεταξύ τους. Η «ομηρία» Οι δύο χάκερ -στην πραγματικότητα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας- χρησιμοποίησαν έναν φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό εκινείτο με 100 χλμ την ώρα σε έναν δρόμο του Σαιν Λιούις του Μισούρι. 

Για ευνόητους λόγους οι χάκερ δεν επέλεξαν να πάρουν τον έλεγχο ενός τυχαίου οχήματος που κινούνταν στον δρόμο αλλά του αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας συνεργάτης τους. Οι χάκερ που κάθονταν σε έναν καναπέ 17 χλμ. μακριά από το σημείο στο οποίο βρισκόταν το τζιπ, κατάφεραν να σβήσουν τη μηχανή του εν κινήσει οχήματος, αναβόσβησαν τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο, έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ να πηγαινοέρχονται σαν τρελοί, αχρήστευσαν τα φρένα και τελικά ανάγκασαν τον οδηγό να βγει από την πορεία του. 

Οπως είπαν, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα μεγάλο φορτηγό. Η Chrysler, κατασκευάστρια του «Cherokee», έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού για να λύσει το κενό ασφάλειας του τζιπ της. 
Η ανακοίνωση Μια σχετική ανακοίνωση όμως έκανε και η βρετανική εταιρεία NCC Group, που δήλωσε ότι κι αυτή βρήκε τρόπο να ελέγχει εξ αποστάσεως τα φρένα και άλλα ζωτικά συστήματα ενός οχήματος. Η NCC έκανε τη σχετική επίδειξη στις εγκαταστάσεις της στο Τσέλτενχαμ. 

Οι ερευνητές της μάλιστα προειδοποίησαν ότι οι χάκερ είναι δυνατόν να επηρεάσουν πολλά οχήματα ταυτόχρονα μέσω της ίδιας κυβερνοεπίθεσης. Οι ειδικοί πάντως ανέφεραν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοιες επιθέσεις βρίσκονται πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες των περισσότερων κακόβουλων χάκερ. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.βημα
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια