Προσφατα
.

31.7.15

Οργή λαού για το μωράκι που έκαψαν ζωντανό Ισραηλινοί

Ένταση σημειώθηκε σήμερα μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός βρέφους που κάηκε ζωντανό στη φωτιά που έβαλαν Ισραηλινοί έποικοι στο σπίτι της οικογένειάς του

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός βρέφους που κάηκε ζωντανό στη φωτιά που έβαλαν Ισραηλινοί έποικοι στο σπίτι της οικογένειάς του, ενώ στη διάρκεια ορισμένων κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Στο χωριό Ντούμα, πλησίον της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου το μωρό, ο μικρός Άλι Νταουάμπσεχ, ηλικίας ενάμιση έτους, άφησε την τελευταία του πνοή, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα. 

Ο Χαμντάλα προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει» την ώρα που «καθημερινά, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων παραβιάζονται στη Δυτική Όχθη και μάρτυρες χάνονται». 

Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό της οικίας τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν ανάμεσα στις στάχτες μισοκαμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, αλλά και αντικείμενα όπως ένα μπιμπερό. 

 Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ακόμα ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «ζήτω ο Μεσσίας», «εκδίκηση» και «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν οι ισραηλινές αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα. 

Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα. 


Στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά οι γονείς και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του βρέφους.

Στη Χεβρόνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά. 

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην Πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση». 

 Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών. 

Στη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων». 

H σημερινή επίθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και Ισραηλινοί χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καλούν αύριο τους συμπατριώτες τους να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της βίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν χαρακτήρισε τους δράστες «Εβραίους τρομοκράτες». 

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού, αυτές «οι επιθέσεις εκ μέρους των εποίκων έχουν γίνει μια πραγματική επιδημία», κυρίως λόγω της «επιείκειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες σε βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους». 

Τον Μάιο η ισραηλινή οργάνωση Yesh Din είχε υπολογίσει ότι το 85,3% των προσφυγών που είχαν καταθέσει Παλαιστίνιοι έπειτα από επιθέσεις εποίκων είχαν μπει στο αρχείο και μόλις το 7,4% των αγωγών οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόλις το 1/3 αυτών σε καταδίκη των δραστών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αμπάς - Νετανιάχου 
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο δεν έχει συνήθως επαφές, μετά το θάνατο ενός βρέφους Παλαιστινίων από τον εμπρησμό του σπιτιού του από ισραηλινούς εποίκους. 

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή που σημειώθηκε τα χαράματα, ο Νετανιάχου την είχε καταγγείλει ως "τρομοκρατική ενέργεια", ένας χαρακτηρισμός που σπάνια χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Από το πρωθυπουργικό γραφείο και το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων έγινε γνωστό πως ο Νετανιάχου επανέλαβε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την καταδίκη. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι θεωρούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου "πλήρως υπεύθυνη" γι' αυτό το "έγκλημα πολέμου". 


Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο. 

"Όλοι στο Ισραήλ έχουν σοκαριστεί απ' αυτή την καταδικαστέα τρομοκρατική πράξη που είχε στόχο την οικογένεια Νταουάμπσεχ", είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο Αμπάς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο. 

news247
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια